ua en ru

Кабмін просить Раду ввести мораторій на будівництво біля об'єктів національної спадщини

Кабінет міністрів 22 жовтня схвалив проект закону "Про запровадження мораторію на будівництво об'єктів в охоронних (буферних) зон та на прилеглих територіях об'єктів всесвітньої спадщини, що історично склалися частинах населених пунктів, внесених до Списку історичних населених місць України".

Кабінет міністрів 22 жовтня схвалив проект закону "Про запровадження мораторію на будівництво об'єктів в охоронних (буферних) зон та на прилеглих територіях об'єктів всесвітньої спадщини, що історично склалися частинах населених пунктів, внесених до Списку історичних населених місць України". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

"Прийняття законопроекту дозволить забезпечити збереження об'єктів всесвітньої культурної спадщини, а також прискорити розробку та затвердження меж і режимів використання зон охорони пам'яток культурної спадщини, охоронних (буферних) зон та історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України, їх фіксацію в містобудівної та землевпорядної документації, що забезпечить доступність інформації про обмеження та заборону здійснення на цих територіях господарської діяльності та можливість планування суб'єктами господарювання господарської діяльності", - йдеться в повідомленні.

За словами міністра культури Євгена Нищука, введення такого мораторію є вимогою громадськості.

"Вже тривалий час ми стикаємося з проблемою незаконних будівель на тих територіях, які належать до всеукраїнського і світового спадщини. Насамперед, це стосується Київської, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей та міста Києва, де розташована переважна більшість об'єктів всесвітньої спадщини. Одночасно це є і зобов'язання України перед ЮНЕСКО", - прокоментував ухвалення законопроекту Нищук.

Нагадаємо, Кабмін вирішив на державному рівні підтримати участь України в 56-й Венеціанській бієнале, а також розвиток вітчизняного кіно.