ua en ru

ДСА оголосила про впровадження системи електронного документообігу

У Державній судовій адміністрації (ДСА) вчора, 26 червня, оголосили про впровадження системи електронного документообігу між судами та учасниками судових процесів під назвою "Електронний суд". Про це пише "Комерсант-Україна".

"Ця система вдосконалить механізм доступу до правосуддя: людина, не виходячи з дому, зможе отримати повну інформацію про своє судовому процесі за допомогою сучасних технологій", - зазначив голова ДСА Руслан Кирилюк.

За його словами, проект "Електронний суд" почав створюватися в кінці минулого року співробітниками державного підприємства "Інформаційні судові системи".

"Кошти на проект виділив саме підприємство, і вони склали близько 150 тис. грн. При цьому очікується значна економія коштів, які зараз витрачаються на поштове листування між судами та учасниками судових процесів", - підкреслив Кирилюк.

Слід зазначити, що в Кримінальному процесуальному кодексі передбачена можливість повідомляти про повістку в суд за допомогою телефону. "Саме ця норма забезпечує правову основу для дії даного проекту. Однак використовувати SMS-повістку ми будемо тільки за згодою учасників судового процесу, у разі якщо вони подадуть відповідні заяви до суду з номерами телефонів або іншими даними", - зазначив Кирилюк.

Секретар комітету з питань верховенства права та правосуддя Павло Петренко ("Удар") вважає такі нововведення передчасними: "Даний проект - це, безумовно, позитивний крок до спрощення документообігу, однак мінусом є якість персонального складу нашої судової системи та її корумпованість".

На його думку, будь-які інновації, які будуть впроваджені в судовій системі, будуть використані для корупційних дій.