ua en ru

ГФС порушила справу проти "Ельдорадо" за фактом ухилення від сплати 100 млн грн податків

Державна фіскальна служба України порушила справу проти посадових осіб ТОВ "Технополіс-1" (мережа магазинів побутової техніки "Технополіс", яку в 2013 р. поглинула мережа магазинів "Ельдорадо"), за фактом ухилення від сплати 100 млн грн податків.

Державна фіскальна служба України порушила справу проти посадових осіб ТОВ "Технополіс-1" (мережа магазинів побутової техніки "Технополіс", яку в 2013 р. поглинула мережа магазинів "Ельдорадо"), за фактом ухилення від сплати 100 млн грн податків. Про це РБК-Україна повідомило джерело в ГФС.

Слідчі-співробітники фінансових розслідувань порушили кримінальне провадження за фактом порушення податкового законодавства за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу. Як встановило слідство, посадові особи мережі "Ельдорадо", яка здійснює оптову та роздрібну торгівлю побутової та електронної техніки у мережі гіпермаркетів і через інтернет-магазини, проводили безтоварні операції із закупівлі продукції.

При перевірці постачальників компанії було встановлено, що кілька з них є фіктивними підприємствами, а фінансово-господарські операції з ними були безтоварними і спрямованими на необґрунтоване формування від'ємного ПДВ і податку на прибуток.

"Тільки за лютий 2013 року компанія здійснила незаконне відшкодування ПДВ на суму 20 млн гривень. Цю суму підприємству донараховано за актом документальної перевірки. Протягом всього 2013 року підприємство ухилилося від сплати податків на суму 93 млн 577 тис. гривень. Крім того, компанія - власник гіпермаркетів при імпорті побутової та електронної техніки з Китаю, Німеччини, Словенії і Польщі занижувало митну вартість товару", - зазначає ГФС.

Слідство триває.

Нагадаємо, в серпні 2013 р. Антимонопольний комітет України схвалив операцію з поглинання мережею магазинів "Ельдорадо" (ТОВ "Діеса") торгової мережі "Технополіс" (ТОВ "Технополіс-1").

Обидві компанії належать бізнесменові Віктору Поліщуку. Поліщук придбав "Ельдорадо" навесні 2013 р. Сума угоди не озвучувалася, однак, за оцінками учасників ринку і експертів, вона могла становити близько 100 млн дол. Поліщук вирішив використовувати єдиний бренд "Ельдорадо" для своїх магазинів, ліквідувавши "Технополіс". В "Ельдорадо" на момент угоди входило близько 100 магазинів, "Технополіс" - 65.