ua en ru

Члени профспілки ДП "Укрспирт" під Радою вимагали зупинити приватизацію підприємства

Під будівлею Верховної Ради в четвер, 25 грудня, зібралися активісти з вимогою провести люстрацію заступника голови Державної фіскальної служби України (ГФСУ) Володимира Хоменка та припинити переслідування гендиректора "Укрспирту" Михайла Лабутіна.

Як стверджують члени профспілки ДП "Укрспирт" Хоменко та заступник генпрокурора Віктор Шокін навмисне доводять до банкрутства рентабельне підприємство, блокуючи господарську діяльність ДП "Укрспирт" і організовуючи переслідування його директора.

За словами членів профспілки, вони вже кілька днів збирають численні мітинги під Кабміном, Мінагрополітики, Генпрокуратурою і Верховною Радою, але представники влади не йдуть з ними на діалог. Активісти повідомили, що для привернення уваги до свого протесту вони вирішили провести мирний майстер-клас по виготовленню коктейлів Молотова. До акції долучилися працівники спиртзаводів, фермери та інші громадські активісти, які виступають проти приватизації ДП "Укрспирт". Учасники акції символічно принесли 450 пляшок для депутатів і каністру зі спиртом.

За словами голови профспілки ДП "Укрспирт" Романа Сметанюка, він не розуміє, чим керується уряд, коли своїми руками фактично банкрутить прибуткове підприємство, яке приносить надприбуток державі, а потім скаржиться, що в бюджеті не вистачає коштів на освіту, науку і соціальні виплати.

На підтвердження своїх слів він зазначив, що за підсумками роботи ДП "Укрспирт" в II і III кварталах 2014 р. отримано чистого прибутку в сумі 88,9 млн грн (II і III кварталу 2013 р. - 15,8 млн грн прибутку). Таким чином, надходження до держбюджету збільшилися більш ніж в 11 разів.

Однак, зазначив Сметанюк, "в даний момент рахунки компанії заблоковані, податківці нараховують все нові штрафи, зростають борги "Укрспирту" перед постачальниками сировини".

Активісти впевнені, що банкрутство та ліквідація "Укрспирту" призведе до того, що держава втратить монополію на виробництво спирту і джерело надходження значних коштів до держбюджету. "Якщо уряд замість того, щоб вбивати галузь, наведе в ній порядок, то це може принести в рік 300 млн грн від податку на спирт і 1,4 млрд грн від акцизів", - впевнений директор ДП "Укрспирт" Михайло Лабутін.

"Коли прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пропонує виставити "Укрспирт" на приватизацію, то він нагадує недбайливого господаря, який розпродає все своє господарство, а потім під парканом просить милостиню у багатих сусідів, як ми це зараз робимо з Євросоюзом", - заявляють працівники спиртової галузі.

Крім спиртовиків, сьогодні під Верховною Радою зібралися й інші мітингувальники, серед яких науковці, вкладники, кредитори і представники букмекерського бізнесу України.

Члени профспілки ДП "Укрспирт" під Радою вимагали зупинити приватизацію підприємства

Члени профспілки ДП "Укрспирт" під Радою вимагали зупинити приватизацію підприємства

Члени профспілки ДП "Укрспирт" під Радою вимагали зупинити приватизацію підприємства