ua en ru

Частина жителів Подолу може залишитися без води через кількох протестувальників, - "Київводоканал"

Близько 1500 жителів кількох будинків на вул. Глибочицькій у Києві можуть залишитися без водопостачання через протестів громадян, які не дають службам АК "Київводоканал" і їх підрядникам прокласти інженерні мережі на вул. Студентська та Пимоненка. Такий висновок можна зробити на підставі копії довідки АК "Київводоканал" щодо ситуації, що склалася.

Так, згідно з документом, роботи з будівництва нового та перекладання аварійної ділянки існуючого водопроводу були заплановані ще на 2013 р., однак кошти на їх здійснення так і не надійшли навіть протягом 2014 р. Тому водоканал змушений був шукати приватного інвестора, який би погодився профінансувати роботи і передати мережі на баланс міста. Таким інвестором виступило ТОВ "УкрСибБуд", яке погодилося провести роботи спільно з забудовником ПРАТ "АБС-УКР".

Роботи з прокладання водопроводу, окрім іншого, передбачають розширення вул. Студентської з 3,5 до 7 м, переведення її на двосторонній рух (сьогодні - одностороннє), зниження крутизни підйому. Крім того, був також заплановано терміновий ремонт аварійної підпірної стіни будинку №12 по вул. Пимоненка, без якого на крутому узвозі можливий зсув.

За словами одного з мешканців ЖК "Покровський посад", нова дорога дозволить також поліпшити під'їзд до місцевої поліклініки та клініці "Добробут" (доступ до яких обмежений платним проїздом через офісний центр "Форум" на вул. Пимоненко, а також пробками на вул. Артема, що в сукупності з ремонтованої вул. Студентської блокує виїзд бригадам швидкої допомоги).

Однак, незважаючи на те, що частина робіт вже виконана, подальше їх продовження блокують близько 10-12 мешканців будинків по вул. Пимоненка,12 і 14. "Мешканці вказаних будинків щоразу, коли повинні початися відповідні роботи, кидаються під техніку і не дають їй працювати", - сказано в довідці водоканалу.

Незважаючи на те, що підрядники будівництва погодилися на додаток до своїх основних зобов'язань за проектом перекладки мереж розробити проект і забезпечити благоустрій та озеленення прилеглих територій, застрахувати будівельні ризики для будинків по вул. Пимоненка 12 і 14, здійснювати технічний нагляд за станом цих будинків, протестуючі жителі продовжують вимагати від будівельників необґрунтованих компенсацій.

На сьогоднішній день аварійність ділянки водоканалу на перехресті вул. Пимоненка та Студентської визнана водоканалом як вимагає термінового ремонту. Крім того, підтвердження необхідності розширити вулицю у зв'язку вимогами безпеки дав і Департамент транспортної інфраструктури КМДА. Лист в міську адміністрацію написали і жителі мікрорайону, які просять забезпечити будинок водою і відкрити для проїзду вул. Студентську.

Згідно з довідкою, у разі, якщо компанії не вдасться вирішити з містом питання з протестуючими жителями сусідніх будинків, поліпшення інженерної інфраструктури кварталу, обмеженого вулицями Глибочицькою, Студентською та Пимоненка, буде заморожено, величезний житловий комплекс залишиться без водопостачання, а об'єкти соціальної інфраструктури - поліклініка і лікарня, а також мешканці прилеглих будинків - без безпечних і вільних транспортних під'їздів. І тоді міська влада може зіткнутися з набагато більш серйозними протестами, але тепер уже пов'язаними з некомфортними умовами життя сотень киян.