ua en ru

Бенедикт XVI відбув в Кастельгандольфо, де складе з себе повноваження глави Римсько-католицької церкви

Папа римський Бенедикт XVI відбув на вертольоті в резиденцію Кастельгандольфо під Римом, де пізніше сьогодні офіційно складе з себе повноваження глави Римсько-католицької церкви.

Напередодні відбулося його останній публічний виступ - меса на площі Святого Петра в Римі. Після зречення понтифік не буде грати ніякої ролі в управлінні католицькою церквою.

Раніше стало відомо, що папа римський Бенедикт XVI отримає звання "почесного папи" (pope emeritus) після відходу зі свого поста і продовжить носити біле одіяння. Крім того, до нього продовжать звертатися "Ваше преосвященство". Незважаючи на це, Бенедикту XVI належить зняти папське кільце, яке, згідно ватиканської традиції, буде знищено, і "взуття рибака" - улюблені червоні туфлі, подаровані йому шевцями з Мексики.

Режим "вакантного престолу" у Ватикані буде оголошено пізніше сьогодні (з 20:00 за місцевим часом - 21:00 за київським часом).

Нагадаємо, Бенедикт XVI оголосив про своє добровільне рішення про зречення 11 лютого 2013 р., пояснивши його похилим віком, що не залишає достатньо сил для публічного служіння. "З цієї причини, в повній мірі усвідомлюючи всю серйозність цього вчинку, я проголошую без будь-якого примусу, що відмовляюся від титулу єпископа Риму, наступника святого Петра", - йдеться в заяві тата.

Читайте також: Бенедикт XVI заявив про свою лояльність до майбутнього Папи (відео)