ua en ru

Сноуден отримав притулок у Росії на рік, - WikiLeaks

Колишній контрактний працівник американських спецслужб Едвард Сноуден отримав притулок у Росії строком на один рік, повідомляє офіційний Twitter-акаунт організації WikiLeaks, яка опікує Сноудена.

WikiLeaks вказує, що Сноуден покинув московський аеропорт Шереметьєво у супроводі юрисконсульта WikiLeaks Сари Херрісон. "Ми дякуємо російський народ і всіх, хто допомагає захистити Сноудена. Ми виграли битву, війна триває", - заявляє WikiLeaks.

Раніше сьогодні представники Шереметьєво повідомили, що Сноуден покинув транзитну зону аеропорту і сам аеропорт.

За словами адвоката Анатолія Кучерени, Сноуден отримав від співробітника Федеральної міграційної служби довідку про надання йому тимчасового притулку на території РФ, після цього поїхав у безпечне місце. "Питання безпеки для нього дуже важливе, тому він буде перебувати в безпечному місці", - сказав Кучерена.

Читайте також: Сноуден отримав тимчасовий притулок у Росії і залишив аеропорт "Шереметьєво"

Колишній системний адміністратор американської компанії Booz Allen Hamilton, працюючий за контрактами з ЦРУ і Агентством національної безпеки США, Едвард Джозеф Сноуден став відомий світу після того, як розповів західним ЗМІ про тотальний контроль американських спецслужб за Інтернетом і мобільними переговорами. У США йому пред'явлені звинувачення в шпигунстві й крадіжці державної власності, за які йому загрожує до 30 років в'язниці.

16 липня Сноуден офіційно попросив тимчасового притулку в Росії, звернувшись з цією метою у ФМС РФ. Він обґрунтував прохання тим, що побоюється тортур і страти на батьківщині.