ua en ru

Ситуація на Домбровському кар'єрі на Прикарпатті під контролем, - Мінекології

Ситуація на Домбровському кар'єрі на Прикарпатті під контролем, - Мінекології Фото: Сергій Курикін

Вирішити екологічну проблему на заході України у 2015 р., на жаль, не вдасться

Ситуація на Домбровському кар'єрі ДП "Калійний завод" в м. Калуш Івано-Франківської області перебуває під контролем. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник міністра екології та природних ресурсів Сергій Курикін.

"Міністерство вже кілька років займається цим питанням, держава виділяла на це значні кошти", - зазначив Курикін.

За його словами, говорити про ризики прориву дамб сьогодні немає підстав.

"Тим більше, що зараз в Україні є проблема маловодності. Якщо раніше навесні в районі Домбровського кар'єру ситуація погіршувалася за рахунок підняття рівня води і, відповідно, рівня самого накопичувача, то сьогодні такої загрози немає. На жаль, цього року проблема не вирішиться, вона вимагає постійних зусиль і коштів, яких сьогодні не вистачає", - пояснив Курикін.

Нагадаємо, на думку екологів, Домбровський кар'єр у м. Калуш - одна з найбільш небезпечних зон країни поряд з київським заводом "Радикал".

У 2013 р. Кабмін виділив 140 млн грн на вивезення за кордон отрутохімікатів з Домбровського кар'єру (понад 8 тис.т відходів гексахлорбензолу), 6 млн грн на моніторинг Калуського гірничо-промислового району та 2 млн грн - на пілотні роботи з установки завіси північного борту кар'єра. Загалом тоді на вивезення сумішей отрутохімікатів за кордон було виділено 280 млн грн.

З 1967 по 2002 рр. в Калусі на Домбровському кар'єрі видобували калійно-магнієві солі, які використовували для виробництва міндобрив і магнію. Відходи виробництва зливали у відстійники-хвостосховища. Після зупинки заводу у кар'єрі накопичилася ропа, а відстійники переповнилися і можуть прорвати дамбу.