ua en ru

Сирійські повстанці почали воювати проти армії Росії, - The Times

Сирійські повстанці почали воювати проти армії Росії, - The Times Фото: російські військові в Сирії

На думку експертів, РФ спробує використати бойовий досвід, отриманий на війні в Україні

Лідери повстанців Сирії пообіцяли вигнати російських солдатів зі своєї країни на тлі того, як Кремль готується відправити до близькосхідної країни три тисячі військових для захисту режиму Президента Башара Асада, проти якого вже чотири роки і воюють опозиційні сили, пише британська газета The Times.

Як зазначає видання, командири повстанців кажуть, що вдарять по російських силах і влаштують їм аналогічну поразку, яку пережила армія СРСР в Афганістані у 80-х роках. "Ми очікуємо, що росіяни зіткнуться в Сирії з більш потужним опором, ніж в Афганістані. Вони понесуть дуже великі втрати", - сказав прес-секретар об'єднаних сил "Вільної сирійської армії".

За даними The Times, ісламістські загони повстанців, яких підтримує Саудівська Аравія, вже опублікували відео, на якому вони обстрілюють російську військову базу в Сирії. "Ми обстріляли аеропорт кілька разів з установок "Град". Було пряме потрапляння в ціль", - сказав командир ісламістських повстанських сил Іслам Аллош.

Видання нагадує про розташування великого контингенту сил армії Росії поблизу Латакії і в порту Тартус. Проте прес-секретар "Вільної сирійської армії" сказав, що розвідка заколотників виявила ще одну базу в місті Сафіта, на якій базують 250 солдатів РФ. Вона розташована за 20 кілометрів від Тартуса.

Як стверджують деякі повстанці, на Заході Сирії, де базуються російські військові і армія Башара Асада, вони тепер почали вступати в бій з новими солдатами. Небачений раніше суперник є більш підготовленим, озброєним і краще маневрує, ніж сирійські військові. "За нашою інформацією, Росія поставила собі за мету утримати узбережжя", - сказав командир загонів Nusra Front з позивним Абу Анас Аль-Латкані.

Голова військової програми в Міжнародному інституті стратегічних досліджень бригадир Бен Баррі вважає, що Росія спробує використати бойовий досвід, отриманий на війні в Україні. Влітку 2014 р. російські військові використовували артилерію і безпілотники для того, щоб зупинити наступальну операцію армії України проти проросійських бойовиків.

Таким чином, російські сили в Сирії тепер можуть спробувати скоротити кількість своїх втрат на полі бою і стримати повстанців, завдавши їм серйозний удар. У Вашингтоні підтвердили, що Росія вже використовує безпілотники на сирійській території. Повстанці тепер чекають посилення підтримки з боку Катару, Саудівської Аравії та інших країн регіону, які їх підтримують.

Нагадаємо, за даними Financial Times, в Сирії на споруджуваній російській авіабазі планується розмістити близько 2 тис. осіб.

Раніше сирійські повстанці пообіцяли РФ "новий Афганістан".