ua en ru

Штурман російського Су-24 заявив, що Туреччина не попереджала про порушення повітряного простору

Штурман російського Су-24 заявив, що Туреччина не попереджала про порушення повітряного простору Фото: катастрофа російського літака в Туреччині

Штурман запевняє, що російський літак не порушував повітряний простір Туреччини

Попереджень від Туреччини про порушення повітряного простору російському бомбардувальнику Су-24 не було. Про це заявив штурман збитого літака Костянтин Мурахтин, передає ТАСС.

"Насправді ніяких попереджень не було. Ні за радіообміном, ні візуально. Взагалі не було контакту. Тому ми заходили на бойовий курс в штатному режимі. Потрібно розуміти, яка швидкість у бомбардувальника, і яка у винищувача F-16. Якщо б нас хотіли попередити, то могли б показати себе, ставши на паралельні курси. А так нічого не було. Та й ракета прийшла в хвіст нашого літака раптово... Ми навіть візуально її не спостерігали, щоб встигнути зробити протиракетний маневр", - заявив Мурахтин.

Він також виключив можливість потрапляння російського літака в повітряний простір Туреччини. Про це він заявив в ефірі телеканалу "Росія 1".

"Ні, це виключено, навіть на одну секунду, тим більше що ми летіли на висоті близько 6 тисяч метрів, погода була ясна... Весь наш політ до моменту вибуху ракети повністю мною контролювався. Я прекрасно бачив і по карті і на місцевості, де межа і де ми знаходимося", - сказав він.

Російський Су-24М був збитий у вівторок ракетою "повітря-повітря", випущеній винищувачем F-16 ВПС Туреччини. Збитий літак порушив повітряний простір Туреччини. Міноборони РФ заперечує, що російський бомбардувальник перетнув кордон Туреччини.

Один з льотчиків Су-24М загинув, другий був врятований.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін підписав указ про нагородження посмертно "Золотою Зіркою" Героя РФ командира екіпажу літака Су-24, який вчора був збитий турецькими ВВС.