ua en ru

Шокін доручив розібратися з власниками "Інтера"

Шокін доручив розібратися з власниками "Інтера" Генеральний прокурор України Віктор Шокін

Генеральний прокурор України Віктор Шокін доручив розібратися з власниками телеканалу "Інтер". Про це на брифінгу заявив народний депутат України від "Народного фронту" Антон Геращенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Віктор Миколайович Шокін прийняв нашу заяву, доручив Павлу Жебрівському, начальника одного з управлінь ГПУ провести розслідування з цього питання. І зараз це буде тест для ГПУ і для всього українського народу. Якщо буде допитаний Фірташ, Хорошковський, Льовочкін, особи, які були уповноважені на проведення цих операцій, буде з'ясовано і пояснено суспільству, за які гроші проводилися ці покупки, то я думаю, що тоді ГПУ цей тест пройде. Якщо це справа будуть замовчувати, то у нас олігархи залишаються при владі, і олігарх у нас не тільки Коломойський, а і Фірташ, є інші власники телеканалів... В країні, яка воює, громадяни повинні знати, кому належать ЗМІ", - сказав Геращенко.

За словами нардепа, в лютому 2013 р. українського бізнесмена Валерія Хорошковського змусили за 2,5 млрд дол. продати акції телеканалу.

"За кримінально-процесуальним кодексом є термін, тому я думаю, що протягом найближчого місяця все можна встигнути зробити. Фірташ відомо, де знаходиться, Хорошковський думаю, розповість, якщо захоче, як його примушували або не змушували продавати телеканал "Інтер", звідки були кошти на цю покупку, тому що 2,5 млрд дол., м'яко кажучи, на дорозі не валяються. Просто в лютому 2013 р. нікому не було дозволено про це питати, тому що вони були недоторканними", - сказав Геращенко.

"Народні депутати від "Народного фронту" внесли пропозицію, щоб всі власники ЗМІ були оприлюднені, і вони не ховалися за офшорами. На жаль, цей законопроект досі не внесений до порядку денного і це буде питання для найближчій погоджувальної ВРУ", - Геращенко.

Нагадаємо, як повідомлялося, нардепи звернулися до Шокіну з заявою на екс-главу АП Сергія Льовочкіна. Заяву підписали Антон Геращенко, Дмитро Сторожук, Олександр Дроздик, Драюк Сергій, Ігор Алексєєв, Андрій Помазанов.

Нардепи також попросили ГПУ перевірити наявність у Президент Росії Володимира Путіна акцій телеканалу "Інтер".