ua en ru

Шокін: справу про злочини на Майдані фактично розслідувана

Шокін: справу про злочини на Майдані фактично розслідувана Фото: Віктор Шокін

ГПУ побудувала піраміду людей, причетних до злочинів проти Евромайдана

Справа про злочини під час подій на Евромайдане в 2013-2014 рр. фактично розслідувана. Про це заявив генеральний прокурор України Віктор Шокін в інтерв'ю виданню "Факти і коментарі".

"Ми зібрали воєдино всі епізоди з подій на Евромайдане. Збудували хронологію узурпації влади: хто її розпочав, як і ким все готувалося і здійснювалося. Таким чином, нам вдалося вибудувати піраміду людей, причетних до злочинів проти Евромайдана. На її вершині - Віктор Янукович. Можу сказати, що фактично справа розслідувана", - заявив Шокін.

Генпрокурор також підтвердив, що більшість доказів злочинів на Майдані знищені, особливо це стосується вбивств в центрі Києва. "Тоді була дана команда на зачистку площі, і багато доказів знищили. Це спричинило великі складності для теперішнього розслідування. Хоча по гарячих слідах багато чого можна було відновити", - відзначив Шокін.

Крім того, за словами Шокіна, він не має даних про те, що в розстрілі "Небесної сотні" є російський слід.

"Якщо ви пам'ятаєте, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко в свій час заявив, що, мовляв, якийсь російський чиновник взимку 2014 року перебував у Києві, віддавав команди силовикам стріляти по мітингувальникам. Я попросив Наливайченко надати нам хоч якісь документи, що підтверджують це. Досі їх немає. Тому зараз я не маю дані, що в розстрілі Небесної сотні є російський слід. З тих матеріалів, якими ми зараз володіємо, неможливо зробити такий висновок. Не тому, що ми не можемо або не хочемо довести, що у нас просто немає підстав про це говорити", - сказав глава ГПУ.

Нагадаємо, ще у квітні екс-глава СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що в день розстрілу на Майдані в Україні перебував радник Президента Росії Володимира Путіна Владислав Сурков.