ua en ru

Шахтарі завтра під АП вимагатимуть зустрічі з Порошенком для вирішення проблем галузі

Шахтарі завтра під АП вимагатимуть зустрічі з Порошенком для вирішення проблем галузі

У середу, 22 квітня, понад 3 тис. гірників, які представляють різні регіони України, прийдуть під стіни Адміністрації Президента, щоб домагатися зустрічі з Петром Порошенком. Про це повідомляють організатори III З'їзду шахтарів України, що відбувся сьогодні у столичному Міжнародному центрі культури і мистецтв (колишній Жовтневий палац).

Мітингувальники мають намір передати главі держави своє звернення з вимогами, прийнятими на з'їзді. У резолюції, прийнятій більш ніж 800 делегатами з'їзду, міститься ряд термінових заходів по виходу з кризи в паливно-енергетичній галузі.

Профспілки, зокрема, вимагають від Петра Порошенка відправити у відставку міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, якого звинувачують у непрофесіоналізмі, а також скликати раду РНБО.

Спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана профспілки закликають прискорити прийняття низки законів: про прожитковий мінімум, про страйки і ввести мораторій на закриття вугільних підприємств.

Гірники чекають від влади відновлення основних соціальних прав: підвищити мінімальну зарплату, ліквідувати борги, податки з пенсій, відновити оздоровчі програми в санаторіях для робітників і їх сімей.

Серед інших вимог - переглянути політику влади щодо імпорту вугілля з Росії, ПАР і Австралії) за високою ціною і припинити ігнорування інтересів вітчизняних шахт.

Також представники профспілок повідомили, що завтра, 22 квітня, у центрі Києва встановлять т. н. "шахтарську вахту" намети, біля яких цілодобово чергуватимуть шахтарі. Крім того, делегати з'їзду мають намір організувати акції протесту під час проведення в Києві саміту Україна-ЄС 27 квітня.

"Уряд каже, що шахти потрібно закривати, так як їм не дадуть кредити. Країни ЄС є донорами, треба їм показати, що в Україні є шахтарі, що у них виникли проблеми, які потрібно вирішувати", - повідомив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ)Михайло Волинець.

За даними Волинця, сьогодні заборгованість по зарплатах у вугільній галузі країни сягнула 900 млн грн і вона продовжує зростати. На тлі повної зупинки бюджетного фінансування шахт в 2015 р., згортання програм розвитку, відсутності коштів на безпеку праці прогнози для галузі - катастрофічні. Проблеми посилилися через хвилю взаємних неплатежів на енергоринку країни, загальна сума яких сьогодні досягла 10 млрд грн. Видобуток вугілля на держпідприємствах, які перебувають на підконтрольних владі територіях, скоротилася протягом року майже вдвічі. Ситуацію у вугільній промисловості фахівці порівнюють з початком - серединою 90-х років.

Голова профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов звернувся до парламенту і чиновників, з вимогою припинити експерименти в такій складній галузі, як вугільна промисловість. "Сьогодні вугільна промисловість, як і весь ПЕК, опинилися на межі розвалу. Звідси й той високий рівень соціальної напруги, яка існує в шахтарських колективах. І першопричиною цього в першу чергу є відсутність належної уваги з боку уряду до вирішення нагальних проблем вугільної галузі, некомпетентність керівництва міністерства вугільної промисловості і енергетики", - зазначив він.

Якщо головні вимоги гірників не будуть задоволені, профспілки обіцяють масову національну страйк з перекриттям доріг міждержавного значення.

Шахтарі завтра під АП вимагатимуть зустрічі з Порошенком для вирішення проблем галузі