ua en ru

Сільські ради не будуть змушувати об'єднуватися в територіальні громади, - Гройсман

Сільські ради не будуть змушувати об'єднуватися в територіальні громади, - Гройсман Фото: Володимир Гройсман

Гройсман зазначив, що після об'єднання в добровільні громади села відразу стануть успішними

Сільські ради не будуть змушувати об'єднуватися в територіальні громади, і при бажанні вони зможуть залишити все, як є. Про це заявив голова Верховної Ради Володимир Гройсман сьогодні, 8 липня, під час зустрічі з представниками місцевих ЗМІ, яке транслює телеканал "Рада".

"Сьогодні 19 областей уже затвердили перспективні плани об'єднання територіальних громад. Все дуже просто. Ніхто не говорить про те, що треба знищувати село, навпаки, за останні роки близько 700 сіл просто зникли з мапи України. Це буде продовжуватися і далі, оскільки у них немає ні грошей, ні можливостей. Зате у них є сільська рада, яка нічого вирішує, але отримує заробітну плату. Ми говоримо лише то те, що в кожній області має бути створений перспективний план самою областю - ніхто нічого не нав'язує - для того, щоб зрозуміти, які села потенційно можуть об'єднатись в одну сільську раду - раду громади. При тому будуть збережені села, їх самобутність, назви, кордони, - все. Єдине питання - замість п'яти сільських рад створять одну" - сказав Гройсман.

Він зазначив, що після об'єднання в добровільні громади сіла одразу стануть успішними, оскільки отримають той самий механізм наповнення свого бюджету, як і великі міста по зборам податків, вони зможуть утримувати садочки, школи.

"І тому варіанти є два: якщо вас влаштовує все, як є - залишайтесь, ніхто вас не буде змушувати об'єднуватись, але якщо ви ефективні, якщо ви маєте ідеї, хочете об'єднатись, якщо хочете бути успішними - є інструмент це зробити. А коли ви це зробите, це буде означати, що ви дасте зовсім нову якість життя", - сказав Гройсман.

Нагадаємо, місцеві вибори по оновленої Конституції можуть пройти в Україні навесні 2018 р.