ua en ru

Сьогодні НБУ вводить в обіг монети номіналом 1 і 2 гривні

Сьогодні НБУ вводить в обіг монети номіналом 1 і 2 гривні Фото: монети 2 грн (flickr.com)

Водночас Нацбанк припиняє друкувати банкноти номіналом 1 та 2 гривні

Сьогодні, 27 квітня 2018 року, Національний банк України (НБУ) вводить в обіг нові монети, номіналом 1 і 2 гривні. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як розповів директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко, починаючи від сьогодні обігові монети номіналами 1 та 2 гривні є дійсним платіжним засобом на території України.

Також нові грошові знаки "обов’язкові до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів".

Водночас Нацбанк припиняє друкувати банкноти номіналом 1 та 2 гривні. Вилучатися з обігу банкноти номіналом 1 та 2 гривні не будуть, із часом монети повністю замінять зношені та пошкоджені банкноти.

"Новими монетами українці зможуть розраховуватися одночасно з банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу, доки монети поступово не замістять банкноти в обігу" - сказав Зайвенко.

Нова монета 1 гривня

#NewCoins Національний банк України 27 квітня 2018 року ввів у обіг монети номінальною вартістю 1 гривня. Ці монети перебуватимуть у обігу разом із монетами номіналом 1 гривня старого зразка й банкнотами номіналом 1 гривня попередніх років виготовлення. Нові монети – невеликі за розміром, легкі, не обтяжуватимуть гаманців. Вони виготовлені зі сталі з гальванічним покриттям, що дає можливість знизити вартість їх виготовлення. Вага нової монети номіналом 1 гривня становить 3,3 грама, для порівняння, монета номіналом 1 гривня старого зразка удвічі важча – її вага становить 6,8 грама. Докладніше: goo.gl/nSSB7j

Опубліковано Національний банк України 27 квітня 2018 р.

Нагадаємо, рішення про введення в обіг монет номіналом 1, 2, а також 5 і 10 гривень було презентовано нацбанком 14 березня 2018 року. Введення в обіг нових грошових знаків буде проходити в два етапи: - перший етап - 27 квітня 2018 будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні; - другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривень будуть вводитися в обіг в 2019 2020 роках.