ua en ru

СБУ порушила справу за фактами корупції в "Енергоатомі", - нардеп

СБУ порушила справу за фактами корупції в "Енергоатомі", - нардеп Фото: будівля "Енергоатому"

Провадження відкрито за ч. 3 ст. 209 КК України

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактами корупційних схем у ДП "НАЕК "Енергоатом". Про це на брифінгу повідомила народний депутат Ірина Суслова, передає її прес-служба.

Так, кримінальне провадження відкрито за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України (легалізація/відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом).

"У корупційних схемах "Енергоатому" широко задіяна підставна фірма "Кабельтехпостач", пов'язана з керівниками компанії, яка безпідставно регулярно виграє тендери. Тільки в 2013-2014 рр. ДП "НАЕК "Енергоатом" за державні кошти закупив у неї продукцію на суму понад 150 млн грн", - зазначила Суслова.

За її словами, "Кабельтехпостач" постачав кабельну продукцію на атомні електростанції за значно завищеними цінами. При цьому ні один з українських заводів-виробників, у яких "Енергоатом" може безпосередньо закуповувати продукцію, не був допущений до участі в тендері.

Суслова зажадала від СБУ провести розслідування наведених фактів, вжити заходів щодо усунення непрозорості закупівель "Енергоатому" та поінформувати про кількість виявлених порушень під час тендерних торгів.

Крім того, нардеп зазначила, що їй відомі й інші факти про корупцію і непрозорі закупівлі в "Енергоатомі". Мова йде про закупівлю з порушенням законодавства товарів, робіт і послуг на суму 7,1 млрд грн.

Нагадаємо, за словами екс-глави ГФС Миколи Гордієнка, ревізія "Енергоатому" виявила збитку в результаті корупційних порушень на загальну суму 1,5 млрд грн.