ua en ru

СБУ в Одеській обл. затримала членів диверсійної групи, підготовлених спецслужбами РФ

СБУ в Одеській обл. затримала членів диверсійної групи, підготовлених спецслужбами РФ http://www.rbc.ua/ukr/tag/sluzhba_bezopasnosti_ukrainy_4a001f60066e6

Затримані планували теракти в місцях дислокації правоохоронців, на військових об'єктах, волонтерських і проукраїнських громадських організацій

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) затримали в Одеській області членів диверсійної групи, які планували низку терористичних актів та замовних вбивств. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"За завданням кураторів з ГРУ Генштабу Росії члени групи збиралися, зокрема, здійснити вибухи в місцях дислокації правоохоронців, на військових об'єктах, волонтерських і проукраїнських громадських організацій. Групу сформував колишній працівник російської спецслужби, який знаходиться на тимчасово окупованій території АР Крим. Першим її завданням була фізична ліквідація лідера одеського Євромайдану", - йдеться в повідомленні.

Співробітники спецслужби задокументували факти розробки членами групи та узгодження з представником російської спецслужби детального плану вбивства активіста на маршруті його руху до місця проживання в передмісті Одеси. Замовне вбивство планувалося здійснити у вересні 2015 р. Безпосередніми виконавцями злочину повинні були виступити члени одного з районних центрів Одеської обласної організації Комуністичної партії України.

Напередодні скоєння злочину правоохоронці затримали всіх шістьох виконавців. У зловмисників співробітники СБУ вилучили документальні матеріали, які підтверджують факт планування ними акції з фізичного усунення активіста під безпосереднім керівництвом іноземця. Затримані дають свідчення щодо особистої участі та розподілу ролей в реалізації злочинного задуму.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 14 (готування до злочину) і ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, Служба безпеки України фіксує активізацію російських спецслужб в ряді областей на сході і півдні країни, а також у Києві.