ua en ru

СБУ почала розслідування щодо розкрадання 10 млн дол. службовцями "Енергоатому" і СхідГЗК

СБУ почала розслідування щодо розкрадання 10 млн дол. службовцями "Енергоатому" і СхідГЗК Фото: СБУ

Зловмисники завищили закупівельну ціну на урановий концентрат

Служба безпеки України розпочала розслідування за фактом зловживання на суму 10 млн дол. службовцями "Енергоатому" і СхідГЗК при закупівлі уранового концентрату. Про це йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

"Співробітники Служби безпеки України зафіксували факти системних порушень і зловживань при закупівлі уранового концентрату службовими особами двох державних підприємств ядерно-енергетичної та атомно-промислової сфери", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що в рамках довгострокового договору між ДП НАЕК "Енергоатом" та ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" передбачалися постачання уранового концентрату для потреб енергетичного комплексу держави за рахунок власних потужностей комбінату. Це б дозволило збільшити обсяги вітчизняного виробництва уранового концентрату та сприяти створенню в Україні власного ядерно-паливного циклу.

"Замість цього службові особи СхідГЗК закупили в 2014 р. урановий концентрат у спеціально створеній ними за кордоном комерційної структури. В результаті концентрат був придбаний у іноземного постачальника за ціною 90 дол. за кг на загальну суму 18 млн дол", - йдеться в повідомленні.

Однак у документації комбінату вартість придбаного концентрату склала 138 дол./кг.

"Таким чином державі завдано прямих збитків на суму майже 10 млн дол... Потім урановий концентрат за ціною 138 дол. у рамках контракту був поставлений ДП НАЕК "Енергоатом". Для того щоб замовник погодився придбати продукцію за явно завищеною ціною, представники комбінату залучили до шахрайської схеми посадових осіб "Енергоатому", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, суд заарештував чиновника "Укрспирту" за розкрадання 800 млн грн.