ua en ru

СБУ та Саксонські меморіали створять спільну базу військовополонених

СБУ та Саксонські меморіали створять спільну базу військовополонених Фото: радянські полонені в Німеччині (архів)

Базу наповнять даними загиблих військовополонених Вермахту і Радянського Союзу

Галузевий державний архів Служби безпеки України і громадська організація "Народний Союз Німеччини з догляду за військовими могилами" домовилися про співпрацю у наповненні єдиної поіменної бази даних людей, які загинули в часи Другої світової війни на території Німеччини та Радянського Союзу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

Повідомляється, що пошукові архівні роботи повинні визначити долю кожного із загиблих у роки Другої світової радянських військовополонених та інтернованих осіб, а також німецьких військовополонених, які перебували у таборах Радянського Союзу, і зниклих без вести колишніх військовослужбовців Вермахту.

Міжнародний проект передбачає виявлення, опрацювання архівних документів, створення електронних баз даних та обмін наявною інформацією.

"Пошукові роботи в цьому напрямку було розпочато ГДА СБУ в рамках міжнародних договорів з Об'єднанням Саксонські меморіали в пам'ять жертвам політичного терору (м. Дрезден, Німеччина) та Міжнародним Червоним Хрестом. Завдяки плідній співпраці архів СБУ володіє сьогодні електронної бази даних на 150 тисяч радянських військовополонених українців та осіб інших національностей - уродженців України", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, СБУ запобігла теракт у Києві.