ua en ru

СБУ і Amnesty International домовилися разом розслідувати факти тортур на Донбасі

СБУ і Amnesty International домовилися разом розслідувати факти тортур на Донбасі Фото: Валентин Наливайченко

Буде проведено розслідування кожного випадку

Служба безпеки України (СБУ) і організація Amnesty International домовилися разом розслідувати факти тортур на Донбасі і в цілому на території України. Про це заявив голова СБУ Валентин Наливайченко на брифінгу в рамках міжнародної конференції "Захист демократичних цінностей і дотримання прав людини у діяльності спецслужб", передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми зустрілися з Amnesty International - я особисто зустрічався - там працюють дуже досвідчені люди, ми поважаємо їхню роботу і поважаємо цю організацію. Ми домовилися, що по кожному випадку застосування тортур, незаконного ставлення до громадян України або інших держав повинно бути проведено спільне розслідування, і всі матеріали, які є у СБУ в рамках кримінальних проваджень, які ми розслідуємо, злочинів проти людяності, які здійснюють терористи, сепаратисти, як громадяни нашої держави, так і РФ на території Донецької і Луганської областей, безумовно, будуть передані. Ми домовилися, що буде проведено розслідування кожного випадку, де є свідчення, скарги людей, незалежно від громадянства, до них піднімалися методи ведення допиту або, затримання, вже з боку українських правоохоронців, незалежно СБУ чи МВС, чи інші сили, що беруть участь в АТО в Донецькій і Луганській областях. Для нас важливо в кожному випадку встановити істину", - заявив Наливайченко.

Він зазначив, що разом з військовою прокуратурою, СБУ буде притягати до відповідальності всіх, хто буде визнаний винним в порушенні законодавства щодо дотримання прав затриманих осіб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ і Amnesty International домовилися співпрацювати у сфері дотримання прав в зоні АТО.