ua en ru

Хто збив Боїнг: оприлюднені версії суперечать один одному

Хто збив Боїнг: оприлюднені версії суперечать один одному Фото: місце аварії Боїнг 777

Звіти по катастрофі Боїнга були представлені Нідерландами, Україною і Росією

Сьогодні, 13 жовтня, на сайті Ради безпеки Нідерландів був опублікований підсумковий звіт по краху Boeing 777, який також був представлений главою Рнбо Чиббе Яустра. Разом з тим, у Києві пройшла прес-конференція, на якій було продемонстровано змодельований ролик авіакатастрофи. З-вий звіт представила також і російська сторона. Але відповідь на найважливіше питання-хто збив Боїнг так і не було отримано.

Боїнг був збитий ракетою з "Бука"

Згідно зі звітом, в ході розслідування вдалося встановити, що Boeing 777 був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу "Бук". Так, серед уламків літака експертами було виявлено кілька фрагментів, які не були його частинами. Зразки фарби, взяті з цих фрагментів, збіглися із зразками фарби на знайдених фрагментах ракети.

"Крах Боїнга 777-200 "Малазійських Авіаліній" було викликане вибухом боєголовки типу 9N314M, встановленої на ракеті серії 9М38, випущеної зенітно-ракетним комплексом "Бук", - йдеться у звіті.

Хто збив Боїнг залишається невідомо

На даний момент міжнародним експертам так і не вдалося встановити точне місце, з якого була запущена ракета ЗРК "Бук". Відомо тільки те, що вихідна точка траєкторії польоту ракети перебувала на території 320 кв. км на Сході України.

"Неможливо визначити точну позицію і кут запуску ракети, а також її швидкість і обставини на місці в той момент. Грунтуючись на розподілі слідів ураження і на даних кута потрапляння були зроблені розрахунки для визначення траєкторії польоту ракети, вихідна точка якої знаходилася на території близько 320 км2 у східній частині України", - йдеться у звіті.

Україна могла закрити авіапростір на сході в якості запобіжного заходу

В ході представлення звіту, Чиббе Яустра заявив, що Україна повинна була закрити свій повітряний простір для запобігання авиакатостроф.

"Чому МН-17 пролітав над територією, де розгорталася збройний конфлікт? Це питання задавали собі багато людей. Відповідь дуже проста і відповідь дуже нас турбує, майже всі повітряні оператори пролітали над цією територією і чому? Тому що ніхто не думав, що цивільна авіація піддається ризику", - підкреслив глава голландської Радбезу.

Крім того, згідно зі звітом, за безпеку польоту також несли відповідальність Малазійські авіалінії. У той же час відзначається, що Нідерланди за це відповідальності не несуть.

Прес-конференція в Києві

Підсумковий звіт по катастрофі Боїнга обговорювалося також і в Києві на прес-конференції за участю віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка, який є главою урядової комісії з розслідування причин авіакатастрофи, а також заступника міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олени Зеркаль.

В ході заходу було продемонстрированно відео, в якому смоделированно зіткнення Боїнга з ракетою "Бук". Коментую ролик Зубко заявив, що ракета була запущено з міста Сніжного і була спрямована на поразку пілотів літака, щоб зробити неможливою навіть аварійну посадку літака.

"Я хотів би, щоб на початку ми подивилися маленький ролик, де чітко показано, з якого місця випущена ракета, ця територія є ... контрольованій російськими бойовиками, яке це саме була зброя, у технічному звіті (сказано) що це була російська ракета, а також саме по цьому ролику можна побачити, що це був спланований терористичний акт, який стався на неконтрольованої території", - зазначив віце-прем'єр.

Крім того, за словами Зубка, завершення кримінального розслідування катастрофи Боїнга очікується в лютому 2016 року, але може бути продовжено.

Причини краху рейсу #MH17 17 липня 2014 року/ відео Dutch Safety Board

Posted by hromadske.tv on 13 октября 2015 г.

Російський звіт по Boeing

У Росії в свою чергу також вирішили представити звіт по катастрофі Боїнга. Так, згідно з висновками російського концерну "Алмаз-Антей" літак був збитий з боку селища Зарощенского Донецької області, який перебував під контролем Збройних сил України.

"Результати експерименту повністю спростували результати голландської комісії про тип і місці запуску. Сьогодні ми можемо однозначно сказати, що якщо Boeing малайзійських авіаліній був збитий ракетним комплексом "Бук", вразила його ракета 9М38 з боку Зарощенского (знаходився під контролем ВСУ - ред.)", - заявив гендиректор концерну Ян Новіков.

За словами глави концерну, проведене Нідерландами моделювання аварії Boeing не пояснює того, чому вони визнали, що літак збили саме з боку Сніжного, яке знаходилося під контролем бойовиків.