ua en ru

Савченко вже рік знаходиться в російському полоні

Савченко вже рік знаходиться в російському полоні Фото: Надія Савченко

Російська влада інкримінує української льотчиці причетність до вбивства двох журналістів

Надія Савченко, українська льотчик, яка брала участь в АТО, вже рік знаходиться в полоні в Росії. Весь цей час триває судовий розгляд - в РФ їй інкримінують такий злочин, як причетність до загибелі на Донбасі двох журналістів знімальної групи Всеросійської державної телерадіокомпанії Ігоря Корнелюка, а також Антона Волошина.

Участь у війні на Сході України

З початку бойових дій, що ведуться на Сході України, Савченко пішла добровольцем в батальйон "Айдар". Одночасно з цим вона залишалася на той момент діючим офіцером Збройних сил України в антитерористичній операції безпосередньо брала участь протягом двох своїх відпусток. У той же час льотчиця подала рапорт про звільнення з лав ЗСУ.

Савченко вже рік знаходиться в російському полоні

Фото: Савченко була добровольцем батальйону "Айдар"

Савченко вже рік знаходиться в російському полоні

Фото: Надія на момент участі в АТО була діючим офіцером ЗСУ

17 червня Савченко опинилася в полоні у проросійських бойовиків самопроголошеної ЛНР з ОЗУ "Зоря", коли брала участь в бойових зіткненнях поблизу населеного пункту Металіст поруч з Луганськом. 19 червня в мережі інтернет була поширена запис, на якій льотчиця на допиті трималася впевнено і гідно, незважаючи на те, що її прикували наручниками до металевої труби.

Утримання в Росії

Після цього, 8 червня, стало відомо, що Савченко була незаконним чином таємно вивезена з України через кордон з Російською Федерацією, де утримувалася в воронезькому слідчому ізоляторі. Вже тут їй було висунуто звинувачення - Російська влада інкримінує української льотчиці причетність до вбивства двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії на Донбасі.

Зазначимо, що російська сторона стверджувала і продовжує стверджувати, що Савченко самостійно перейшла кордон і опинився на території РФ. Зробила вона це, знову-таки, за словами обвинувачів, як біженка, причому, будучи без документів.

Захищають інтереси Савченко в суді два відомих російських адвоката - Макс Фрейгин і Микола Полозов, а справа розглядається її в Басманному суді Москви.

Під час слідства всупереч скаргам захисту, Савченко проходила стаціонарну психолого-психіатричну експертизу. Варто відзначити, що адвокат нашої льотчиці Макс Фрейгин неодноразово заявляв про утиски законних прав своєї підзахисної.

У той же час, Надія Савченко несподівано ввійшла у велику українську політику. Так, на з'їзді ВО "Батьківщина" 14 вересня 2014 р. було затверджено рішення про зарахування Савченко в партію, також вона була висунута в народні депутати Верховної ради, став номером один у виборчому списку на позачергових виборах.

13 грудня 2014 р. Надія Савченко зробила оголошення про початок голодування. Вона зробила це на знак протесту проти незаконного ув'язнення. 19 лютого 2015 р. льотчиця відмовилася навіть від ін'єкцій глюкози, які робили їй, щоб забезпечити підтримання життєвих показників. Остаточно припинила свою затяжну голодування Савченко 12 травня 2015 р.

Савченко вже рік знаходиться в російському полоні

Фото: Надія Савченко в Бассманном суді

15 січня цього року щодо Савченко було відкрито ще одну кримінальну справу - за фактом нібито незаконного перетинання нею держкордону РФ.

4 березня 2015 р. Бассманный суд Москви відмовився відпустити Надію Савченко на чергову сесію ПАРЄ, куди вона повинна була відправитися в числі парламентської делегації, членом якої є з 26 січня 2015 р. Варто зазначити, що рішення про подання льотчиці права представляти Раду в ПАРЄ було обґрунтовано надією на її звільнення. "У російської влади не буде жодних можливостей утримувати її у в'язниці без серйозного міжнародного політичної кризи, яка буде викликана утриманням делегати ПАРЄ", - заявляв Микола Полозов.

Однак 6 травня 2015 р. суддя відмовився визнати імунітет української льотчиці в ПАРЄ. Втім, для адвокатів Савченко це не стало несподіванкою, вони припускали такий сценарій. На цей випадок, за словами Фрейгина, захист розробила план дій спільно з ПАРЄ.

В ході цього засідання Басманним судом було прийнято рішення продовжити незаконний арешт Надії аж до 30 червня, а слідство висунуло ще одну версію подій. За словами російських слідчих, Савченко нібито сама перейшла кордон вже після того, як її відпустили бойовики. Також сторона звинувачення заявила, що у справі нашої льотчиці Савченко вони опитали 108 тис. свідків.

Сьогодні, 17 червня, в день річниці полону, у Верховній Раді зачитали перший депутатський запит Надії Савченко. За словами Івана Крулька, який оприлюднив цей запит, льотчиця турбується про інших українських в'язнів, які також незаконно утримуються на території РФ.