ua en ru

Ринок Ірану має хороший потенціал для українського м'яса, - УКАБ

Ринок Ірану має хороший потенціал для українського м'яса, - УКАБ Фото: українське м'ясо

Поглиблення співпраці з Іраном відкриває перспективи для виробників яловичини і м'яса птиці

Ринок Ірану є дуже цікавим для українських виробників м'яса, а українська яловичина є конкурентоспроможною як за ціною, так і за якістю, оскільки в Україні є ряд підприємств, які відповідають стандартам Халяль. Про це повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Як наголошується, щорічно в Ірані споживається близько 1 млн т м'яса ВРХ, а внутрішнє виробництво становить 0,9 млн т. Протягом останніх трьох років країна імпортувала в середньому близько 100 тис. т м'яса ВРХ на рік. Основними постачальниками цієї продукції в Іран були Бразилія, Індія, Пакистан та Нідерланди.

У 2014 році Іран імпортував 76,5 тис. т замороженої яловичини, середня ціна якої склала 4,23 дол./кг. Україна торік реалізувала на зовнішні ринки 15 тис. т замороженого м'яса ВРХ, ціна експорту якого склала 3,41 дол./кг.

При цьому щорічне споживання м'яса птиці в Ірані становить 2,2 млн т при внутрішньому виробництві 2,15 млн т. Торік імпорт курятини знизився майже утричі і склав всього лише 6,2 тис. т. Це пояснюється зростанням внутрішнього виробництва м'яса за рахунок значної підтримки галузі з боку держави. Частиною цієї політики було певне обмеження імпорту, але зниження пропозиції м'яса на ринку призвело до зростання цін на внутрішньому ринку, тому експерти припускають, що постачання цього року відновляться.

"Невеликі партії української курятини вже поставлялися до цієї країни в попередні роки. Це полегшить українським підприємствам нарощування обсягів експорту. Для реалізації ж української яловичини потрібно пройти процедуру узгодження ветеринарного сертифіката. Сподіваємося, що завдяки спільним зусиллям і злагодженій роботі компетентних органів обох держав і всіх зацікавлених сторін цей процес пройде досить швидко", - зазначила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що виробництво яловичини у світі у 2015 р. скоротиться на 1,5%, в Україні - на 6-8%.