ua en ru

"РВС банк": екс-власник готелю "Либідь" не виконав зобов'язання на 28 млн доларів

Екс-власника готелю "Либідь" звинувачують у невиконанні зобов'язань на 28 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба "РВС банку".

"Компанії-позичальники відмовляються виконувати свої кредитні зобов'язання в розмірі 28 мільйонів доларів. Боржники незаконно утримують заставне майно - будівля готельного комплексу "Либідь" у Києві, право власності на яку в судовому порядку визнано за "РВС банком". Проходу представників банку на територію готельного комплексу для проведення інвентаризації майна перешкоджають люди в камуфляжній формі з нашивками батальйону "Айдар", а також кілька десятків "спортсменів"-"тітушок", - йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, у 2006 році компаніям ВАТ "Готельний комплекс "Либідь" і ТОВ "Вольний вітер", кінцевим бенефіціарним власником яких є Мстислав Скоробогатов, була відкрита кредитна лінія в розмірі 16 мільйонів доларів. Кредитором виступив ЗАТ "ТАС-Інвестбанк". Сторони також уклали іпотечний договір, згідно з яким виступало заставним майном будівлю готельного комплексу "Либідь".

"З 2010 року позичальники припинили виконання кредитних зобов'язань. ВАТ "Сведбанк", який був правонаступником ВАТ "ТАС-Інвестбанк", звернувся до суду з позовною вимогою стягнути предмет іпотеки шляхом реалізації з публічних торгів. Рішенням Господарського суду Києва від 04.03.2011 вимоги ПАТ "Сведбанк" були задоволені. Однак судове рішення посадовими особами ВАТ "Готельний комплекс "Либідь" і ТОВ "Вольний вітер" виконано не було. Грошові кошти за кредитними договорами не повернуті. У 2014 році ВАТ "Омега Банк", який був правонаступником ВАТ "Сведбанк", звернувся до суду з вимогою про стягнення іпотечного майна шляхом визнання права власності банку на будівлю готелю "Либідь". Рішенням Господарського суду Києва від 28.10.2014 позовні вимоги ВАТ "Омега Банк" були задоволені. Зазначене рішення було залишено без змін усіма вищими інстанціями. І в цей раз посадові особи ВАТ "Готельний комплекс "Либідь" також не виконали дане рішення і не передали банку приміщення готелю", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що ПАТ "Перехідний банк "РВС БАНК" було створено на базі неплатоспроможного банку ПАТ "ОМЕГА БАНК". В порядку правонаступництва "РВС Банк" прийняв права на активи неплатоспроможного банку за актом прийому-передачі від 03.07.2015, в тому числі право вимоги до ВАТ "Готельний комплекс "Либідь" за кредитними та іпотечного договорів. Судове рішення про визнання права власності на будівлю готелю "Либідь" поширюється на ПАТ "Перехідний банк "РВС БАНК", як правонаступника ВАТ "ОМЕГА БАНК".

"Незважаючи на судові рішення і на те, що право власності на готельний комплекс зареєстровано за "РВС-банком", невстановлені структури продовжують незаконно користуватися приміщеннями готелю "Либідь". Називають себе "орендарями" особи, які контролюють готель, не мають легітимних документів, що підтверджують право їх перебування в готельному комплексі "Либідь" та ведення там комерційної діяльності", - заявили в прес-службі.

Відзначається, що в рамках поточної діяльності, 7 жовтня 2015 було оголошено відкритий тендер з вибору нового орендаря Готелю "Либідь". Переможцем тендеру стало ТОВ "ХОТЕЛ ПРОПЕРТІ". З метою передачі об'єкта новому орендарю, було заплановано проведення інвентаризації основних засобів і нематеріальних активів.

"19 листопада 2015 невстановлені особи характерної зовнішності - "спортсмени"-"тітушки" перешкоджали проходу представників "РВС банку" на територію готелю для проведення інвентаризації майна. 23 листопада проходу представників банку на територію готелю знову перешкоджали люди характерної зовнішності, в цей раз у камуфляжній формі з нашивками батальйону "Айдар". "РВС Банк" звернувся з заявою про скоєння Мстиславом Скоробогатовим і підконтрольними йому особами кримінального правопорушення. В даний час за заявою "РВС банку" відкрито кримінальне провадження. "РВС банк" заявляє про незаконність утримання будівлі готелю "Либідь" невстановленими структурами, і має намір отримати доступ до власного майна в установленому законом порядку", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі нагадують, що 19 листопада ряд ЗМІ повідомили про спробу захоплення готелю "Либідь". У ГУ МВС у Києві заявили, що інформація про можливе рейдерське захоплення одного з готелів столиці не відповідає дійсності. Столичні правоохоронці стверджують, що мова йде про конфлікт між представниками банку, які заявляють про право власності на будівлю, і орендарями. "На деяких Інтернет-ресурсах з'явилася інформація про рейдерське захоплення одного з київських готелів. Слідчо-оперативна група, прибувши на місце, встановила: до будівлі прибули близько 10 представників банку, більшість з яких - жінки, щоб провести інвентаризацію. Як вони повідомили правоохоронцям, згідно з судовим рішенням, за банком визнано право власності на готель. При цьому показали виписку з реєстру, що підтверджує цю інформацію", - розповіли в ГУ МВС Києва.