ua en ru

Керівництво Херсонської ОДА підозрюється в хабарництві, - ГПУ

Керівництво Херсонської ОДА підозрюється в хабарництві, - ГПУ Фото: Юрій Столярчук

У Генпрокуратурі припускають, що справа про хабар приведе із приморського району до Херсонської облдержадміністрації

Керівництво Херсонської обласної держадміністрації підозрюється в хабарництві. Про це сьогодні заявив заступник генерального прокурора України Юрій Столярчук на брифінгу в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вдалося досить непросто: є таке слово викрити або встановити всі факти, як голова однієї з районних державних адміністрацій Херсонської області за допомогою цивільних осіб, здійснивши ряд усіляких прикриттів до останнього, вважаючи, що його дії, як, напевно, цілий ряд, котрі були досі, - ми це встановимо в ході розслідування, - не знайдуть свого підтвердження і викриття, вимагав та отримав від одного з керівників сільської ради району Херсонської області неправомірну вигоду, що в народі раніше називали хабаром, у розмірі майже 130 тис. дол. за непроведення перевірки торгових майданчиків, безперешкодну діяльність значної кількості приватних підприємств району. Цей район знаходиться на березі Чорного моря", - повідомив Столярчук.

За його словами, фігурантам справи оголошено про підозру. "Сьогодні голові Голопристанської районної державної адміністрації та посереднику було повідомлено про підозру. Їхні дії ми інкримінуючи попередньо за ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України "Одержання службовою особою неправомірної вигоди, використання наданої їм влади, попередня змова групи осіб, по'єднана з вимаганням, та особливо великий розмір", - сказав Столярчук, додавши, що санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна і спецконфіскацією.

Як наголошується, зазначених осіб затримано в порядку ст.208 КПК України. При цьому тривають невідкладні слідчі і процесуальні дії.

Також Столярчук наголосив, що у справі також фігурують керівники Херсонської ОДА. "Можу сказати попередньо, що вони (вже затримані чиновники, - ред.) - не останні, що є абсолютно підстави об'єктивно думати, що будуть (притягнуті до відповідальності, - ред.) керівники й обласної державної адміністрації", - заявив заступник генпрокурора.

За його словами, тільки за останній тиждень слідчими Генпрокуратури було затримано за одержання неправомірної вигоди - хабара - більше 20 чоловік. "Це люди, які є представниками виконавчої влади, судді, правоохоронці. Більше 20 особам повідомлено про підозру. Звинувачувальні акти щодо таких осіб найближчим часом буде направлено до суду", - проанонсував Столярчук.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що за отримання хабара було затримано двох голів райдержадміністрацій у Чернігівській та Херсонській областях. На час корупційного розслідування Президент Петро Порошенко прийняв рішення усунути від посад голів Бобровицької (Чернігівська обл.) і Голопристанської (Херсонська обл.) РДА.