ua en ru

Російський фондовий ринок обвалився через санкції США

Російський фондовий ринок обвалився через санкції США Фото: російський фондовий ринок обвалився через санкції США (pixabay.com-StockSnap)

Сукупний статок 50 найбагатших людей РФ за день скоротився більш ніж на 11,7 млрд доларів

У Росії в понеділок, 9 квітня, індекс Мосбіржи опустився на 9%, індекс РТС - на 10,7%, передають російські ЗМІ.

Падіння акцій пов'язане з новими санкціями, які ввели США, у санкційний список потрапили сім російських олігархів і 12 компаній. Також санкції застосовані до 17 високопосадовців уряду Росії і державних компаній за торгівлю зброєю.

Так, серед лідерів падіння - акції UC Rusal (основний власник - Олег Дерипаска, який потрапив під санкції) обвалилися на 28,89% до відкриття торгів, акції "Норнікеля" (частка Дерипаски - 27,8%) - на 13,35%, акції золотодобувної компанії "Полюс" (належить Саїду Керімову, сина сенатора Сулеймана Керімова, який потрапив під санкції) - на 13,24%. Акції ВТБ впали на 10,87% (під санкціями - глава банку Андрій Костін), котирування "Газпрому" знизилися на 8,55% (голова правління компанії Олексій Міллер також у чорному списку Мінфіну США).

Крім того, впали не тільки компанії, пов'язані з новими фігурантами санкційного списку Мінфіну США. Акції Сбербанка подешевшали на 13,04%, "Роснефти" - на 11,04%, Новатек - на 11,4%. Лідером падіння став "Мечел" - котирування металургійної компанії обвалилися на 31,99%.

За даними експертів журналу Forbes, сукупний статок 50 найбагатших людей Росії за день скоротилося більш ніж на 11,7 млрд доларів.

Лідером з втрат виявився Дерипаска, чий статок скоротився на 1,3 млрд доларів. Ті ж 1,3 млрд втратив і основний власник "Норильського нікелю" Володимир Потанін. Третє і четверте місця серед лідерів втрат дня залишилися за Віктором Вексельбергом (мінус 908 млн доларів) і Сулейманом Керімовим (мінус 813 млн доларів). Ще двоє фігурантів документа втратили поки помітно менше. Андрій Скоч став біднішим на 106 млн доларів, Володимир Богданов - на 47 млн. А на капіталах Ігоря Ротенберга і Кирила Шамалова падіння фондового ринку 9 квітня не позначилося зовсім.

Нагадаємо, 6 квітня департамент Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США розширив санкції проти Російської Федерації.