ua en ru

Росія змушена підвищувати пенсійний вік, - Кудрін

Росія змушена підвищувати пенсійний вік. Про це в інтерв'ю "Росія 24" повідомив екс-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.

"Нам потрібно з пенсійною системою щось робити, вона дуже витратна і збільшує кожен рік дефіцит. Тому мої б пропозиції лежали в сфері, якщо не секвестру, то перенесення на майбутнє частині видатків, в тому числі оборонного комплексу. Те ж саме з пенсійною системою. Ми не можемо, щоб кожен рік збільшувався дефіцит пенсійної системи. Значить, треба бачити, отстимулировать більш пізній вихід на пенсію або навіть змінювати пенсійний вік", - заявив Кудрін.

При цьому, за його словами, зміна пенсійного віку неминуча.

"Я не зв'язаний зобов'язаннями політичними, тому мені простіше говорити про нього як фахівця, тому що я бачу і баланс, який буде складатися через п'ять років через десять. Він буде погіршуватися у частині пенсійної системи, в силу того що у нас більше буде пенсіонерів і менше працюючих, які сплачують податки. От просто: щоб забезпечити нормальне життя майбутніх пенсіонерів, нам потрібно змінити співвідношення працюючих і пенсіонерів. В цьому сенсі це роблять всі країни. Ось тільки в минулому році почала це робити Україна сміливо. І ми мало не останні залишилися в світі", - підкреслив Кудрін.

Нагадаємо, пенсійна реформа в Україні передбачає, зокрема, поетапне підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, а також збільшення термінів виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців з 60 до 62 років.