ua en ru

Росія планує розмістити близько 2 тис. осіб на авіабазі в Сирії, - FT

Росія планує розмістити близько 2 тис. осіб на авіабазі в Сирії, - FT Фото: російські військові

Це буде означати "завершення першої фази російської військової місії в Сирії"

У Сирії на споруджуваній російській авіабазі планується розмістити близько 2 тис. осіб. При цьому чисельність персоналу цілком порівнянна з кількістю людей на авіабазах в Афганістані, пише Financial Times.

За словами джерела видання, що є радником із сирійської проблематики в Москві, розміщення 2 тис. людей на авіабазі у провінції Латакія означатиме "завершення першої фази російської військової місії в Сирії".

Інше джерело газети повідомило, що в це число включено не тільки екіпажі бойових літаків, але також технічний персонал, а також військовослужбовці, які займуться охороною авіабази.

Обидва співрозмовники Financial Times не змогли прокоментувати інформацію про те, чи дійсно Росія вже відправила до Сирії винищувачі і ракети "земля-повітря", проте експерти газети наголосили, що такі ракети необхідні для захисту будь-якої сучасної авіабази від повітряного нападу.

Оцінюючи можливу чисельність персоналу на авіабазі в Латакії, джерела газети в західних військових колах зазначили, що вона цілком порівнянна з кількістю людей, необхідних для функціонування баз західної коаліції, наприклад, в Афганістані.

У понеділок "Коммерсант" повідомив про плани російських військових поставити Дамаску 12 винищувачів МіГ-29М/М2, а також партію навчально-бойових літаків Як-130 у 2016-2017 роках. Як стверджує газета, на російській базі матеріально-технічного забезпечення ВМФ в сирійському Тартусі зараз знаходяться 1700 військових фахівців.

22 вересня агентство France Presse повідомило про присутність у Сирії 28 російських винищувачів і бомбардувальників, які нібито прибули на аеродром у Латакії. Офіційного підтвердження цієї інформації поки не послідувало.

Раніше агентство Reuters дізналося про початок розвідувальних польотів російських безпілотників. Співрозмовники агентства уточнювали, що це є першими повітряними операціями Москви на території Сирії.