ua en ru

Росія опиниться на дні через 18 місяців

Росія опиниться на дні через 18 місяців Фото: Володимир Путін

Трейдери вважають, що у Путіна ще є шанс розірвати зашморг санкцій

Російський рубль знаходиться у вільному падінні, ціни на нафту вже давно набагато нижче рівня, з яким могла б впоратися економіка Російської Федерації. Про це пише Хольгер Цшепиц у статті "Через 18 місяців Росія опиниться на дні", опублікованій виданням Die Welt.

Як відзначає видання, в середині тижня рубль перейшов у вільне падіння, а в четвер досяг історичного мінімуму. За один долар необхідно було заплатити майже 86 рублів. Ситуація загрожувала повністю вийти з-під контролю, і голови російського Центробанку Ельвірі Набіулліної довелося скасувати свою поїздку на Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі.

Відміна поїздки в Давос лише підтвердила передчуття світової економічної і політичної еліти про те, що в Росії залишилося зовсім мало часу, щоб запобігти банкрутству.

"Якщо Кремлю не вдасться домогтися скасування західних санкцій, то через 18 місяців країна опиниться на дні", - говорить Білл Браудер, засновник інвестиційної компанії Hermitage Capital Management.

Спостерігачі вважаються ціну на нафту в 70 доларів критичною межею для стабільності Росії. Ціни залишаються на рівні менше половини від необхідних, і надії на те, що найближчим часом вони значно зростуть, майже немає.

Це помітно і на прикладі рубля. З 2014 року російська валюта втратила більше половини своєї вартості і, отже, країна опинилася в гіршому становищі, ніж Аргентина, яка досі перебуває в стані банкрутства. У той же час валютні резерви скоротилися майже на третину.

"Валютна заборгованість країни та її підприємств становить 600 млрд доларів, але у резервах є тільки 200 млрд", - говорить Браудер.

Сума офіційних валютних резервів у $368 млрд прикрашена приблизно на 150 млрд. У цю суму включено також кредит на три мільярди доларів, який Україна повинна країні, але Київ відмовився виплачувати.

"Якщо російському президенту найближчим часом не вдасться досягти дипломатичного успіху на Заході, то шоу Путіна закінчиться не пізніше 2017 року", - говорить Браудер.

не змогла розвіяти Побоювання і російська делегація в Давосі. У кращих радянських традиціях віце-прем'єр Юрій Трутнєв заявив, що його країна перебуває на шляху вперед і повинна здійснити ряд подальших реформ.

Більш точним був уже колишній міністр фінансів Олексій Кудрін: "У нас є ще два роки, щоб утримувати соціальне становище населення під контролем".

Інші експерти більше не дають країні так багато часу. З 2014 року рівень життя людей постійно скорочується. Але успіх Путіна базується не в останню чергу на соціальному контракті, який обіцяє зростання добробуту.

"Через тиск в країні Путіну доводиться йти на ризиковані маневри", - сказав мільярдер та інвестор Джордж Сорос агентству Bloomberg.

Тільки так можна пояснити його втручання у війну в Сирії. За допомогою бомбардувань він також може побічно дестабілізувати Європу. Президент РФ "виробляє" ще більше біженців, які зараз прибувають на континент.

"Путін хоче побачити крах ЄС, тому він прагне посилити міграційну кризу. Виникають підозри, що він грає з нами", - заявив Сорос.

Браудер б з цим погодився. Втручання Путіна у Сирії він вважає засобом тиску, щоб, нарешті, вийти з міжнародної ізоляції і отримати такі необхідні гроші на міжнародних ринках капіталу. "Війна йому дорого обходиться, але він хоче, щоб Європа пішла на поступки саме в питанні санкцій".

Але, можливо, Путін вже втратив самовладання. У п'ятницю "Financial Times" повідомила, що президент Росії явно натякав на відставку сирійського правителя Башара аль-Асада. У конфлікті з Україною Кремль також діє більш примирливо сказав державний секретар США Джон Керрі в Давосі.

Після цього рубль знову виріс на п'ять відсотків. Трейдери вважають, що у Путіна ще є шанс розірвати зашморг санкцій. Глава ЦБ Росії Набіулліна поки може спокійно зітхнути, але надовго ця пауза не затягнеться.

Нагадаємо, раніше американський філантроп і фінансист Джордж Сорос заявив, що у сформованих умовах падіння економіки Російської Федерації вистачить резервів на два роки.