ua en ru

Росія коригує авіапотоки у зв'язку із санкціями

Росія коригує авіапотоки у зв'язку із санкціями Фото: міністр транспорту РФ Максим Соколов

Глава Мінтрансу РФ розповів про майбутні збитки українських аеропортів

Росія зайнялася переорієнтуванням транспортних потоків у зв'язку з майбутнім скасуванням авіакомпаніями РФ і України рейсів між двома країнами. Про це заявив глава Мінтрансу РФ Максим Соколов під час наради у Кремлі, передає "ТАСС".

"Звичайно ж, крім незручності самих пасажирів, причому всіх, це призведе до суттєвих збитків не тільки українських авіакомпаній, але в першу чергу - українських аеропортів. Ми зі свого боку вже переорієнтовуємо ці потоки", - сказав Соколов.

За словами глави російського Мінтрансу, скасування рейсів вдарить передусім по українських громадянах, "знижуючи їхню авіаційну мобільність і фактично ізолюючи від Європи і решти світу". Як зазначив Соколов, за 8 місяців поточного року "загальний потік склав майже 700 тис. пасажирів, з них майже половина - 300 тис. перевезені "Аерофлотом".

"Такі дії української влади не тільки незаконні з точки зору міжнародного права, а й нелогічні з точки зору функціонування транспорту, оскільки 70% всіх пасажирів, які використовували, наприклад, компанію "Аерофлот", були саме українці, а 40% з них далі транзитом через Москву прямували до інших аеропортів Європи та інших країн", - сказав глава Мінтрансу РФ.

Крім того, Соколов вважає, що дії України щодо введення заборони на польоти ряду російських авіакомпаній йдуть "в порушення положень нашої міжурядової угоди про повітряне сполучення", яка діє понад 20 років. За його словами, повідомлення про заборону польотів в Україні направлено "на даний момент вже дев'яти російським авіакомпаніям". При цьому Росія у відповідь прийняла дзеркальні заходи, "і Росавіація вже направила заборону п'яти українським авіакомпаніям".

Нагадаємо, Росія закриє своє небо для українських авіакомпаній із 25 жовтня. Як зазначили в Мінтрансі РФ, дані заходи прийняті у відповідь на рішення України про заборону польотів "Аерофлоту" і "Трансаеро".