ua en ru

У Росії зафіксовано зростання злочинності

У Росії зафіксовано зростання злочинності Фото: злочинність у РФ

Зростання злочинності викликано не тільки нестабільною економічною ситуацією

Кількість злочинів у Росії за перше півріччя 2015 р. виросла на 5,2% порівняно з аналогічним періодом 2014 року. Про це з посиланням на дані головного організаційно-аналітичного управління Генеральної прокуратури РФ повідомляють "Ізвестія".

Як наголошується, зростання злочинності зафіксовано у 61 регіоні Росії. У числі лідерів - Ярославська область (27%), Адигея (23%), Бурятія (19%).
Експерти Генпрокуратури зазначили, що на 5,9% збільшилася кількість особливо тяжких злочинів, таких як вбивства і розбої. В Адигеї їх стало більше на 183%, в Орловській області - на 62%.

Відзначається також активізація шахраїв: тут лідирує Псковська область, де зростання злочинів, скоєних за ст.159 КК Росії, склало 110%. Хабарів стали більше брати у Володимирській (зростання на 268%) і Волгоградській (261%) областях. Давати хабарі стали більше у Псковській (зростання на 650%) і Вологодській (355%) областях. Настільки великі цифри пояснюються тим, що в абсолютних показниках число хабародавців у Псковській області зросло із 2 до 15, а у Вологодській - з 9 до 41.

У Росії зафіксовано зростання злочинності

На 8,3% збільшилася за рік злочинність серед неповнолітніх, на 2,1% - число злочинів, скоєних на вулицях, площах і в парках.

Що стосується злочинності серед мігрантів, то її зростання склало 5,3%, в основному за рахунок громадян СНД.

На думку керівника російського незалежної профспілки столичних поліцейських Михайла Пашкіна, зростання злочинності викликано як нестабільною економічною ситуацією, так і скороченням чисельності МВС і поганою технічною оснащеністю поліцейських. На його думку, коріння цих цифр треба шукати в тому факті, що на 10% скоротили особовий склад МВС, а це 100 тис. людей.

"До органів внутрішніх справ зараз приходить багато молодих людей, за плечима яких тільки середня школа. У тому числі є і мігранти, для яких робота в МВС - це можливість отримати статус, який допоміг би їм закріпитися на новій батьківщині", - зазначив член Громадської палати РФ Дмитро Чугунов, додавши, що таких співробітників більше хвилює власне благополуччя, а не захист громадян від злочинців.

Нагадаємо, Росія увійшла до десятки найнебезпечніших країн за рейтингом міжнародної групи Інституту миру (Global Peace Index), Україна на 12-му місці.