ua en ru

У Росії підтвердили схід космічного корабля з орбіти

У Росії підтвердили схід космічного корабля з орбіти Фото: "Прогрес"

Роскосмос визнав втрату "Прогресу"

Роскосмос розглядає варіанти затоплення космічного корабля "Прогрес М-27М", що потрапив у позаштатну ситуацію при запуску 28 квітня. Про це повідомив глава Роскосмосу Ігор Комаров, передає РБК.

За його словами, зістикувати корабель з МКС неможливо, в двигуні "Прогресу" сталася розгерметизація.

"Виявлено відсутність герметичності в магістралі блоку рухової установки. У зв'язку з цим продовження польоту транспортного вантажного корабля і його безпечного стикування з МКС не представляється можливим", - розповів Комарів.

Причини позаштатної ситуації Роскосмос поки не називає. Для з'ясування причин події створена спеціальна комісія, повідомив Комарів. Він уточнив, що телеметрія з "Прогресу" пропала за 1,5 секунди до його відділення від ракети-носія. Нештатна ситуація могла бути пов'язана з розділенням ракети-носія та космічного корабля, додав він.

За словами Комарова, витрати на пуск "Прогресу" склали 2 млрд 589 млн руб. З них 1 млрд 986 млн руб. - це матеріальна частина, решта - послуги з транспортування, пуску і т. п. Глава Роскосмосу підкреслив, що ці витрати будуть повністю відшкодовані за страховим договором.

Зазначимо, раніше російські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що космічний грузовик почав неконтрольований спуск з орбіти.

Нагадаємо, раніше Росія погрожувала НАТО, що буде використовувати ядерну зброю, якщо альянс спробує повернути Крим до складу України.