ua en ru

У Росії хочуть закрити офіси Amnesty International та Human Rights Watch

У Росії хочуть закрити офіси Amnesty International та Human Rights Watch Фото: офіс правозахисного фонду "Меморіал" у Москві

У РФ вже запропонували закрити правозахисні офіси за новим законом про небажаних НГО

Депутат Державної думи Російської Федерації від ЛДПР Віталій Золочівський попросив Генпрокуратуру Росії перевірити, не представляють Фонд Карнегі, Transparency International, Human Rights Watch, Amnesty International та фонд "Меморіал" загрозу країні, і, якщо це так, закрити, як наказує новий закон про небажаних іноземних організаціях. Своє звернення Золочівський відправив у Генпрокуратуру сьогодні, передає РБК.

Депутат Золочівський, що входить в комітет Держдуми у справах громадських організацій, відправив у Генпрокуратуру запит з проханням дати вказівку про проведення перевірки організацій Фонд Карнегі, Transparency International, Human Rights Watch, Amnesty International та фонду "Меморіал" на предмет "подання ними загрози основам конституційного ладу Російської Федерації, обороноздатності країни і безпеки держави".

У разі виявлення та підтвердження такої інформації депутат просить визнати ці організації небажаними на території Росії та вжити заходів прокурорського реагування у відповідності з чинним російським законодавством.

Нагадаємо, 23 травня Президент Росії Володимир Путін підписав закон про небажані організації. За законом, небажаної може бути визнана неурядова організація, яка представляє загрозу безпеці держави і основам конституційного ладу. Згідно із законом, влада Росії за погодженням з Мзс зможуть забороняти діяльність небажаних організацій на території країни. Рішення буде прийматися генеральним прокурором або його заступниками. У разі внесення в список небажаних організацій рахунки організацій будуть заморожені, а розташовані в Москві дочірні відділення закриті.

Закон про небажаних організаціях піддавався критиці з боку правозахисників.

Крім того, засудили підписання цього закону в ЄС і США.