ua en ru

Роскомнагляд має намір обмежити спілкування росіян у Skype та інших месенджерах

Роскомнагляд має намір обмежити спілкування росіян у Skype та інших месенджерах Фото: месенджер Skype

За даними "Ведомостей", законопроект було розроблено за дорученням Кремля через складну геополітичну ситуацію

Федеральна служба Російської Федерації з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) підготувала законопроект, яким має намір посилити контроль за системами обміну повідомленнями - месенджерами. Про це сьогодні повідомляє російська газета "Ведомости".

Як зазначається, документ передбачає, що компанії-розробники месенджерів зможуть працювати в Росії тільки за договором з операторами зв'язку.

Джерела видання в телекомунікаційних та інтернет-компаніях стверджують, що законопроект було розроблено Роскомнаглядом за дорученням Кремля через складну геополітичну ситуацію. За словами одного зі співрозмовників, документ обговорюється в робочій групі, що складається із чиновників і представників операторів зв'язку.

Автори пропонують внести до законів "Про інформацію" та "Про зв'язок" таке поняття, як "інформаційно-комунікаційні сервіси". Під їхньою діяльністю мається на увазі передача текстових, голосових і графічних повідомлень, технологічно нерозривно пов'язаних з послугами зв'язку, що надаються третіми особами на мережах передачі даних операторів зв'язку".

Представники інтернет-компаній і операторів, ознайомившись з документом, дійшли висновку, що перш за все йдеться про месенджери, хоча теоретично під дію закону можуть потрапити й соцмережі.

Документ передбачає, що компанії-розробники месенджерів зможуть працювати в Росії тільки за договором з операторами зв'язку. Крім того, їх хочуть зобов'язати повідомляти про свою роботу Роскомнагляду. У тому випадку, якщо сервіс порушить правила, оператори зв'язку повинні будуть блокувати пропуск його трафіку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що дзвінки через Skype можуть потрапити під заборону в Росії.