ua en ru

Родичі жертв MH17 вимагають опублікувати знімки з радарів

Родичі жертв MH17 вимагають опублікувати знімки з радарів Фото: місце аварії Боїнг 777 на Донбасі (dpa)

Члени сімей загиблих висловили недовіру заявам Росії, України та США

Родичі жертв пасажирського лайнера Boeing 777, який зазнав аварії на Донбасі в липні 2014 року, закликали прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте домогтися публікації радіолокаційного контролю, передає DW.

Повідомляється, що, за словами родичів жертв, публікація знімків з радарів допоможе встановити, хто саме збив літак. Вони закликали Рютте звернутися в ООН чи Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO), щоб змусити Україну, Росію і США передати дані первинних радіолокаторів. На відміну від вторинних, ці радари здатні засікти літаки і невідомі летючі об'єкти, навіть якщо ті не оснащені транспондерами. Це означає, що теоретично первинні радари можуть простежити траєкторію польоту ракети.

Крім того, автори листа висловили недовіру до заяв Росії про те, що вона не зберегла дані радарів, так як катастрофа сталася не на російській території. Родичі жертв також висловили недовіру Україні, яка заявила, що в момент катастрофи радарні системи не працювали, оскільки перебували на плановому обслуговуванні. Вони також вимагають від США представити власні докази.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що РФ заявляє про недостовірність фактів поразки МН17 "Буком".