ua en ru

РФ побудувала гігантську військову базу в Арктиці

РФ побудувала гігантську військову базу в Арктиці Фото: військова база РФ в Арктиці

Будівельні роботи майже завершені

У Міністерстві оборони Російської Федерації (РФ) оголосили про спорудження гігантської військової бази на Північному полюсі Землі, де Москва хоче добувати нафту і газ. Про це повідомляє Radio Free Europe Radio Liberty, додаючи, що нова військова база розташована на великому острові Земля Олександри, який відноситься до архіпелагу Франца-Йосипа.

Так, у російському Міноборони кажуть, що її площа 14 квадратних кілометрів. Будівельні роботи майже завершені. Всі будівлі військової бази, яка отримала назву "Арктичний трилисник", розфарбовані в білий, червоний і синій кольори, як на прапорі Росії.

Видання нагадує, що Росія нарощує свою військову присутність в Арктиці, а у своїй військовій доктрині вона надала особливої пріоритетності захопленню багатого на корисні копалини регіону.

Тим часом, Норвегія має намір збільшити військовий бюджет на тлі військової активності РФ в Арктиці.

Зокрема, більш ніж на 20% збільшиться фінансування норвезької служби військової розвідки, якої в 2016 році влада має намір виділити 1,55 млрд крон (188 млн дол.). У проекті бюджету зазначається, що "спостереження за ситуацією в Росії" і в Арктиці буде пріоритетом для розвідслужби. Росія продовжує нарощувати військову присутність в Арктиці і одночасно намагається переконати інший світ, що не прагне зробити Північний полюс нової зоною політичного і військового протистояння.

Нагадаємо, раніше у звіті аналітиків британського видавництва і аналітичного центру Jane's Infromation group (IHS jane's) зазначалося, що Кремль щодня витрачає на військову операцію в Сирії мінімум 2,4 мільйона доларів.