ua en ru

РФ і США досягли "конкретних планів" щодо реалізації мінських угод

РФ і США досягли "конкретних планів" щодо реалізації мінських угод Фото: Джон Керрі і Володимир Путін провели зустріч у Москві (ТАСС)

Кремль розраховує "домогтися повного виконання мінських угод" за рахунок контактів з американцями

Російська Федерація та Сполучені Штати Америки підтвердили підтримку "мінських домовленостей" щодо України. Про це сьогодні заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю російським ЗМІ.

"РФ і США у розвиток тих домовленостей, яких було у принциповому плані досягнуто між президентами Путіним і Обамою, підтверджують свою підтримку мінських домовленостей, підтримку "нормандського формату" і будуть використовувати свої можливості, щоб домогтися повного виконання мінських угод", - зазначив Лавров.

За його словами, у російської та американської сторін "є конкретні ідеї про те, як найбільш ефективно просувати" мирний процес.

"Розраховуємо залишатися в контакті з нашими американськими колегами", - наголосив глава МЗС РФ.

У грудні Лавров обговорив виконання мінських домовленостей для врегулювання ситуації на Донбасі з верховним представником ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федерікою Могеріні в кулуарах 22-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Белграді.

Раніше глава російської дипломатії опублікував програмну статтю про "Руський мир", назвавши його зовнішньополітичним пріоритетом РФ. Крім того, на думку міністра, це також і важливий ресурс зміцнення атмосфери довіри і взаєморозуміння у відносинах між Росією і країнами перебування співвітчизників. Російська громада за кордоном налічує близько 30 мільйонів людей і входить до четвірки найбільших діаспор світу.

При цьому понад 367 тисяч осіб переїхали до Росії за держпрограмою надання сприяння добровільному переселенню до країни співвітчизників, ще 1,2 млн українців опинилися в РФ внаслідок конфлікту на Донбасі.

Своєю чергою, держсекретар США Джон Керрі, який перебуває з візитом у Росії, закликав усі сторони до виконання мінських угод.

Нагадаємо, раніше Керрі планував обговорити виконання мінських домовленостей з Лавровим і Путіним.