ua en ru

Результати референдуму в Греції не вплинуть на її залежність від кредиторів

Результати референдуму в Греції не вплинуть на її залежність від кредиторів Греції не обійтися без допомоги Євросоюзу

Греція продовжить відчувати економічні проблеми і тиск ззовні

Результати референдуму в Греції будуть оголошені пізніше, проте вже зараз можна спробувати спрогнозувати, до яких наслідків для країни призведе той чи інший вибір греків. І ситуація складається так, що незалежно від результату референдуму 5 липня, Греція продовжить відчувати економічні проблеми і тиск міжнародних кредиторів.

Грецьке питання

Почати з того, що сам питання грецького референдуму викликає додаткові запитання. Адже в ньому голосуючих просять сформулювати свою думку щодо двох суто технічних документів, які до того ж не були оприлюднені в повній мірі. Наведемо питання, виставлений на референдум, дослівно:

"Грецьких громадян справжнім просять вирішити, чи згодні вони з проектом угоди, представленим Європейською комісією, Європейським центральним банком і Міжнародним валютним фондом на засіданні Єврогрупи, яке відбулося 25 червня, і складається з двох документів:
Перший документ називається "Реформи для завершення поточної програми і подальших дій", а другий документ називається "Аналізом стійкості попередньої заборгованості".
- Тим громадянам, які відкидають пропозицію перерахованих вище установ, пропонується голосувати "Не схвалюю/НІ"
- Тим громадянам, які приймають пропозицію, пропонується голосувати "Схвалюю/ТАК".

Очевидно, що не всі греки знайшли це питання легким для розуміння.

Результати референдуму в Греції не вплинуть на її залежність від кредиторів

Фото: інфографіка можливих наслідків референдума в Греції

Грецька відповідь

Пропоновані сценарії розвитку подій після референдуму в Греції засновані на бесідах з посадовими особами, які працюють над тим, як впоратися з грецькою кризою, а також з інвесторами та економістами.

Якщо греки скажуть "Так", тоді третій пакет фінансової допомоги може надійти протягом кількох тижнів, якщо всі сторони докладуть до цього зусиль. Хоча, можливо, паралельно Греції доведеться формувати новий уряд. Ймовірно, цей уряд буде формуватися проєвропейськими партіями, які підтримали пропозицію європейських інституцій.

Європейські чиновники в цьому випадку, ймовірно, швидко зберуться, щоб обговорити подальші кроки. І, так як принципову згоду греків буде отримано, цілком можливо, що Греція продовжить отримувати фінансову підтримку від ЄС, виконуючи при цьому всі вимоги міжнародних кредиторів.

Якщо ж греки прислухаються до рекомендацій прем'єр-міністра Алексіса Ціпраса і відкинутий умови євроструктур, то на країну буде чинитися тиск з метою змусити її відмовитися від євро і ввести власну валюту. Це відбудеться тому що грецькі банки незабаром не зможуть більше задовольняти вимогам Європейського центрального банку для отримання доступу до ресурсів для підтримки ліквідності. В результаті у грецького уряду просто закінчаться готівку в євро, і єдиним виходом із ситуації буде почати друкувати свою валюту.

На жаль, таке рішення негативно позначиться на самих греків: їх купівельна спроможність впаде на 30-40%. І протягом як мінімум кількох місяців країну очікує непереборна інфляція. А при найгіршому сценарії економіка Греції може перейти у вільне падіння, і тоді їй все одно доведеться звернутися за міжнародною фінансовою допомогою.

За матеріалами Bloomberg