ua en ru

Reuters знайшов нових свідків аварії Boeing на Донбасі

Reuters опитав кількох жителів селища Червоний Жовтень (Червоний Жовтень) Донецької області, які, за їхніми словами, стали свідками катастрофи малайзійського Boeing, що сталася в липні минулого року. Співрозмовники розповіли, що бачили ракету у себе над головами незадовго до катастрофи лайнера, передає агентство.

Це найбільш докладні свідчення на сьогоднішній день, дозволяють припустити, що лайнер був обстріляний з підконтрольною бойовикам території, зазначає агентство.

"Розповіді жителів Червоного Жовтня, який перебував тоді і зараз продовжує перебувати під контролем бойовиків, є суттєвими, оскільки вони описують траєкторію польоту ракети на ранніх стадіях", - пише агентство.

Один з жителів, ім'я якого агентство не називає, розповів, що ракетна установка в день аварії малайзійського Boeing була розташована в полі недалеко від селища Червоний Жовтень. Це підтвердив Reuters і колишній бойовик.

Усі ранні відеозаписи, фотографії та розповіді очевидців вказували на дислокацію батареї "Бук" у день катастрофи лайнера біля міста Сніжне (в 7 км від Червоного Жовтня), а потім перекидання її в інше місце. Точне місце розташування "Бука" в момент аварії літака не було підтверджено, зауважує агентство.

Інші свідчення очевидців описують події безпосередньо в момент трагедії. "Вилетіла. Спочатку ми думали, що літак падає. Але це була ракета", - цитує агентство слова 45-річної Валентини Коваленко.

За її словами, потім вона побачила дим, що йде з боку шахти "Прогрес" у Торезі (9,5 км на північний захід від селища).

Дочка Валентини, 14-річна Анастасія, розповіла, що бачила ракету, що летить над селищем, а потім літак, який, за її словами, вибухнув у небі.

"Я бачила тільки, як вона [ракета] пролітала, наді мною прямо пролітала. З того боку", - розповіла 30-річна Ольга Красильникова, вказуючи на околиці селища. За її словами, ракету вона бачила в проміжку між 16:00 і 17:00. "Я бачила дим в небі, потім я почула вибух і побачила величезний синій [стовп] диму".

"Були ми з мамою у дворі, коли це сталося", - розповів 58-річний Петро Федотов. "Пролунав удар такої сили, що мимоволі просто-напросто ми сіли у дворі, ноги самі підкосилися. Потім стало цікаво, і ми відразу побігли за будинок подивитися", - згадує він. "Ця ракета ось так йшла, виляла, потім якась ступінь відокремилася і ось там, де в стороні Лутугине у нас, Торез, трохи правіше, вже було видно, коли літак у повітрі розвалювався. Тільки потім ми вже дізналися, що Boeing, - сказав Федотов.

При цьому агентство зазначає, що свідчення місцевих жителів не доводять, що ракета, випущена поруч із селищем, була тією, що збила літак, оскільки жоден з них не бачив момент запуску.

Агентство зауважує, що під час інтерв'ю очевидець Федотов, який розповів про "виляє" ракеті, спочатку сказав на камеру, що вона була випущена з території, підконтрольній української армії. Пізніше, без камери, він сказав, що ракета була випущена з території, підконтрольної бойовикам. На питання, чому він спочатку сказав протилежне, він відповів, що боїться бойовиків.

Кореспонденту Reuters Федотов вказав на місце в 1,5 км від селища, де, як йому сказали місцеві фермери, ракетна установка провела запуск. Коли кореспондент агентства побував на цьому місці в лютому, там не було ніяких слідів запуску ракети.

Нагадаємо, рівно рік після зникнення над Індійським океаном пасажирського "Боїнга" авіакомпанії Malaysian Airlines, що виконував 8 березня 2014 р. рейс MH370 з Куала-Лумпура в Пекін, Малайзія продовжить його пошуки.