ua en ru

Яресько хоче, щоб приватні кредитори списали 40% боргу

Яресько хоче, щоб приватні кредитори списали 40% боргу Фото: Наталія Яресько

Кредитори кажуть, що така позиція не відповідає інтересам України

Міністр фінансів України Наталія Яресько хоче, щоб приватні кредитори списали 40% номінальної вартості українських держоблігацій. Про це вона повідомила в ході робочої поїздки до Вашингтона, передає The Wall Street Journal.

Bloomberg повідомляє, що Яресько озвучила цю пропозицію кредиторам. Але ті продовжують наполягати на тому, щоб обійтися без списань номіналу.

"Ми глибоко стурбовані позицією, яку займає міністр (Яресько - ред.) і яка не відповідає інтересам України", - заявили в комітеті кредиторів, якому належить близько 9 млрд дол. українського боргу.

Відзначається, що кредитори пропонують Україні реструктурувати борг через пролонгацію паперів аж до 2025 р. та тимчасове зниження процентних виплат.

Перенесення термінів погашення і скорочення купонних платежів на 500 млн дол. за чотири роки дозволять Україні зекономити 15,8 млрд дол. за період до кінця 2018 року. Це більше, ніж мета, поставлена МВФ (15,3 млрд дол.), але в наступні роки Україні доведеться виплачувати більш високі купони, а також поступово повертати основний борг паралельно з виплатами відсотків.

Наталія Яресько ж наполягає, що реструктуризація боргу повинна включати всі три елемента: продовження строків облігацій, скорочення купонів і списання номіналів паперів.

Безвихідь в переговорах про реструктуризацію підвищує ймовірність дефолту України.

Яресько заявила журналістам у Вашингтоні, що "не може чекати до кінця літа" і розглядає можливість оголошення мораторію на виплати по зовнішньому боргу. Такий мораторій буде рівносильний дефолту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що МВФ виділить Україні гроші, незважаючи на відсутність домовленостей з кредиторами.