ua en ru

При реєстрі інсулінозалежних пацієнтові в аптеці безкоштовно видадуть необхідний препарат, - МОЗ

При реєстрі інсулінозалежних пацієнтові в аптеці безкоштовно видадуть необхідний препарат, - МОЗ Фото: Олександра Павленко

Планується, що пацієнти будуть отримувати інсуліни не у лікарів, а в аптеках

За наявності в Україні єдиного реєстру інсулінозалежних, будь-якому пацієнтові в аптеці по пред'явленню рецепта безкоштовно видадуть необхідний препарат. Про це e продовженні інтерв'ю РБК-Україна заявила перший заступник глави Міністерства охорони здоров'я України Олександра Павленко.

За словами Павленко, в рамках цієї програми пацієнти отримуватимуть інсуліни не у лікарів, а в аптеках, котрі, як мінімум, можуть забезпечити необхідні умови зберігання і не брати участь у закупівлях.

Як зазначила перший заступник міністра охорони здоров'я, є чотири прогресивних регіони, де вже впроваджена програма по відшкодуванню вартості через аптеки. Тепер цей проект буде поширений в усіх регіонах України. "Ми позбавляємо обласні управління охорони здоров'я фактично корупційної функції закупівель інсулінів. Сподіваємося, що дійсно відчуємо ефект", - уточнила Павленко.

При цьому вона пояснила, яким чином працюватиме система забезпечення пацієнтів із цукровим діабетом.

"Пацієнт прийде в аптеку, провізор подивиться по базі, чи є такий пацієнт в реєстрі інсулінозалежних. Якщо є, то по пред'явленню рецепта безкоштовно видасть йому необхідний препарат. Якщо пацієнт захоче інший, більш дорогий інсулін, то йому потрібно буде доплатити різницю між ціною інсуліну , який йому виписав лікар, і препарату, який він хоче купити. Раніше у пацієнтів фактично не було альтернативи - їм доводилося або брати безкоштовно той, який закупив облуправздоров'я, або самостійно купувати за повною ціною бажаний інсулін", - зазначила Павленко.

За словами першого заступника голови МОЗ, з реалізацією проекту по відшкодуванню вартості інсулінів Україна йде від ручного управління закупівлями, коли облздоров'ю пускалася зі столиці сума, і воно (обласне управління охорони здоров'я, - ред.) з місцевою владою займалося розподілом грошових коштів.

Також Павленко нагадала, що не варто забувати і про вказівки лікаря, оскільки, як правило, пацієнт вже добре знає, який вид інсуліну йому підходить.

"Чим цікавий реєстр? Він якоюсь мірою оголить маніпуляції, "мертві душі", які фігурують при регіональних закупівлях інсулінів, коли препарати продавалися з-під поли. Тобто, цей проект - шлях визначення реальної потреби країни в інсулінах. Це дозволить нам реально оцінити потребу в грошах на закупівлю даних препаратів", - наголосила перший заступник міністра охорони здоров'я.

Нагадаємо, до 1 вересня МОЗ підготує проекти по створенню єдиного реєстру інсулінозалежних.