ua en ru

У Раді назвали неконституційною ініціативу особливого регіону "Слобожанщина" у Харкові

У Раді назвали неконституційною ініціативу особливого регіону "Слобожанщина" у Харкові

Народний депутат України, лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що виступає категорично проти створення регіонів з особливим статутом, зокрема, особливого регіону "Слобожанщина" в Харківській області.

"Після Донбасу Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя - кожен захоче собі особливий статус. Після цього "особливого статусу" України не залишиться", - пояснив депутат.

При цьому зазначив політик, місцевим громадам можна надати максимальні повноваження, але разом з тим - і відповідальність.

"І нехай кожна громада у себе вирішує: де яку школу будувати, де яку дорогу латати, де відкрити або закрити дитячий садок. А не в Києві Кабмін буде вирішувати місцеві проблеми", - сказав Ляшко.

На його думку, значна частина податків повинна залишатися в місцевому бюджеті, а місцеві депутати, як представники громади, нехай ділять ті доходи, які отримує місцевий бюджет.

"Ось тільки разом з повноваженнями треба щоб і відповідальність була максимальна. А якщо хочеш повноважень, але при цьому ні за що не відповідати - це неправильно", - підсумував депутат.

"Все, що порушує Конституцію і порушує права облрад, - є неконституційним. Це підлягає розслідуванню генпрокуратори", - прокоментував у свою чергу заступник голови фракції "Блоку Петра Порошенко" Мустафа Найєм ініціативу депутатів, які проводили засідання по проекту особливого регіону "Слобожанщина".

На думку депутата від партії "Самопоміч", першого заступника голови комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони Семена Семенченко, зараз у владі процвітає тотальна корупція, "тому потрібно навести порядок у боротьбі з корупцією, держуправлінні, а потім вже займатися вільними економічними зонами". "Інакше це буде чергова дірка в бюджеті", - резюмував нардеп.

"Гучні слова стрясають повітря, тому стрясати повітря ці люди можуть і далі", - критично поставився до ідеї створення особливого регіону "Слобажанщина" нефракційний депутат, член української делегації в ПАРЄ Борислав Береза.

На його думку, найчастіше люди, які сидять в облрадах, представляють чиїсь бізнес-інтереси і розглядають Україну як бізнес-проект.

"До тих пір поки не патріоти вирішують майбутнє України - до тих пір перспективи України не найкращі. Сподіваємося, що найближчі вибори дозволять очистити від цього сміття провладні органи", - сказав Береза.