ua en ru

Рада ввела інститут громадського обвинувача

Рада ввела інститут громадського обвинувача Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосував 231 нардеп

Верховна Рада України з другої спроби підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 1165 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства у боротьбі з корупційними злочинами". За відповідне рішення проголосував 231 нардеп при 226 мінімально необхідних.

Під час першого голосування цей документ підтримали лише 222 нардепа.

Як заявив голова комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін під час засідання парламенту, цей закон дозволяє долучити до боротьби з корупцією громадянське суспільство та простих громадян України.

"Мова йде про дві статті Кримінального кодексу, по яким можуть бути притягнуті до відповідальності тільки службові особи, які перебувають на державній службі, це стаття 368 та 370 Кримінального кодексу", - заявив нардеп.

За його словами, громадським обвинувачем може бути фізична та юридична особа, тобто будь-який громадянин України, який безпосередньо є потерпілим від корупційного порушення або якому стало відомо про вчинення щодо інших осіб службових злочинів з ознаками корупційних діянь, передбачених статтею 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та статтею 370 (провокація підкупом) Кримінального кодексу.

"При цьому громадський обвинувач користується такими ж правами, як і слідчий та прокурор та стає повноправним учасником розслідування кримінального провадження", - заявив Кожем'якін.

Він зазначив, що згідно з цим законом , громадський обвинувач має право:

- ініціювати особливий порядок кримінального провадження;

- користуватися технічними засобами для фіксування злочинів;

- подавати клопотання про застосування заходів забезпечення у кримінальному провадження.

"З моменту подачі заяви громадським обвинувачем про кримінальне правопорушення та внесення відповідних відомостей в ЄРДР прокурори мають 10 днів для того, щоб повідомити про підозру", - заявив Кожем'якін, додавши, що громадському обвинувачу також надається право робити це самостійно.

Закон, який ухвалив український парламент вносить зміни в Кримінальний процесуальний кодекс України, Кримінальний кодекс України та кодекс України про адміністративні правопорушення, якими впроваджує у кримінальне процесуальне законодавство інститут громадського звинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь з метою отримання державою реальної допомоги громадянського суспільства в протидії корупції.

Так, чинне законодавство пропонується ввести нове поняття "громадський обвинувач", доповнивши їм низку положень чинного законодавства України.
Крім того, закон, прийнятий ВРУ, декриміналізує такі діяння, як контрабанда спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (зміни до статті 201 КК) і незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (виключення статті 359 КК), а також виключити статтю 195-5 До УоАП.

Нагадаємо, 22 квітня 2015 р. Верховна Рада прийняла цей законопроект у першому читанні. За відповідне рішення проголосували 228 нардепів.