ua en ru

Рада ввела єдиний підхід до визначення ставок судового збору

Рада ввела єдиний підхід до визначення ставок судового збору Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 229 депутатів

Верховна Рада з третьої спроби підтримала у другому читанні і в цілому законопроект № 2862 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору". За відповідне рішення проголосували 229 депутатів при 226 мінімально необхідних.

"Якщо є проблеми, ми будемо їх вирішувати, але ми виконали один з маяків МВФ", - сказав голова Верховної Ради України Володимир Гройсман після результативного голосування Верховної Ради України.

Законопроект, прийнятий парламентом в цілому, вводить єдиний підхід до визначення ставок судового збору, встановлення обґрунтованих і відповідно справедливих ставок судового збору, зокрема парламент зобов'язав ГПУ і ДФС платити судовий збір.

Як заявив міністр юстиції України Павло Петренко, представляючи цей документ в парламенті, законопроект пропонує прибирати пільги по судовому збору для прокуратури, Податкової служби та Державної фіскальної служби.

"На сьогоднішній день органи прокуратури і Фіскальна служба не платять судовий збір. Наведу вам статистику. Окружні адміністративні суди, система адміністративних судів, яка створювалася з метою, щоб захищати українського громадянина від держави, на сьогодні розглядають 60% справ за позовами держави проти українського громадянина. Фіскальні органи звертаються по кожним своїм питанням пов'язаними з перевірками до українських підприємців, до окружних судів. А чому? А тому що вони не платять ніяких судових платежів, судового збору і для того, щоб шантажувати український бізнес вони використовують українські суди.

Міжнародний валютний фонд звернув на це увагу і сказав, що так не може бути, щоб державні органи мали якісь преференції порівняно з українськими громадянами і підприємцями, які платять судовий збір, коли звертаються до судді з відповідними позовами. Ми це підтримуємо, - сказав Петренко.

За його словами, цей закон вступить в силу з 1 вересня 2015 р. До набуття чинності закону Кабінет міністрів України повинен забезпечити фінансування відповідних державних органів, у яких прибрані пільги на сплату судового збору.

Цей закон не стосується позовів громадян України у сімейних спорах - для них залишається планка, яка визначена в чинному законодавстві.

Так, закон, який підтримала ВРУ, пропонується внести зміни до Господарського процесуального кодексу України, зокрема статей 49 і 55 по заміні законодавчої термінології (заміни слів "мито" на слова "судовий збір" та слова "карбованцях" на слово "гривнях"), статті 80 Цивільного кодексу України щодо запровадження відсильної норми частини третьої до відповідного закону, статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України щодо уточнення розподілу судових витрат за рахунок бюджетних асигнувань суб'єктів владних повноважень.

Документ, який Верховна Рада ухвалила в цілому, також пропонується внести зміни в закон "Про судовий збір" в частині уточнення переліку процесуальних документів, за подання яких до суду справляється судовий збір, а також в частині визначення розміру ставок судового збору, уточнення порядку сплати та повернення сплаченого судового збору.

Нагадаємо, сьогодні Рада прийняла цей закон в цілому.