ua en ru

Рада повернула на доопрацювання закон про оцінку впливу на навколишнє середовище

Рада повернула на доопрацювання закон про оцінку впливу на навколишнє середовище Фото: пленарне засідання Верховної Ради

Таке рішення підтримали 233 нардепи

Верховна Рада України повернула на повторне перше читання для доопрацювання в комітеті проект закону №2009, яким передбачалося встановити правові та організаційні засади оцінки впливу на навколишнє середовище. Таке рішення підтримали 233 нардепи, передає кореспондент РБК-Україна.

Метою законопроекту є встановлення правових та організаційних засад оцінки впливу на навколишнє середовище і забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України щодо участі громадськості у прийнятті екологозначимих рішень через введення процедури оцінки впливу на навколишнє середовище, яка враховуватиме вимоги Орхуської конвенції та конвенції Еспо, імплементувавши їх у національне законодавство разом з положеннями Директиви 2003/4/ЄС та 2011/92/ЄС (кодифікація).

Так, у законопроекті встановлюється послідовність проведення процедури оцінки впливу на навколишнє середовище. Відповідно до законопроекту, вводиться імперативне правило, згідно з яким проведення оцінки впливу при прийнятті рішення про здійснення планованої діяльності є обов'язковим і визначено перелік об'єктів, щодо яких застосовується процедура оцінки впливу на навколишнє середовище.

Крім цього, документ передбачає надання уповноваженим органом мотивованого рішення про оцінку впливу на навколишнє середовище, що базуэться на результатах такого аналізу, а також врахування цього рішення в дозвільному документі.

Прозора процедура участі громадськості у процесі оцінки впливу на навколишнє середовище передбачена законопроектом на всіх етапах, забезпечуючи, що негативний вплив на навколишнє середовище та здоров'я людини буде глибоко і детально проаналізований перед початком великомасштабних робіт і врахований при прийнятті остаточного рішення.

Документом пропонується забезпечення безкоштовного доступу громадськості до всієї інформації, що стосується планової діяльності та процедури громадського обговорення, а також ведення загальнодоступного Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище в мережі Інтернет. Таким чином, весь процес оцінки впливу на навколишнє середовище буде відслідковуватися на сайті. У документі також регламентовано терміни подачі заявок для подання пропозицій громадськістю, що, своєю чергою, зменшить корупційні ризики.

Законопроект передбачає встановлення правових та організаційних засад оцінки впливу на навколишнє середовище, яка спрямована на попередження та запобігання екологічного збитку, забезпечення екологічної безпеки, охорони навколишнього середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про здійснення господарської діяльності, яка може зробити значний вплив на навколишнє середовище, з урахуванням державних, громадських і приватних інтересів.

Нагадаємо, раніше Рада відновила роботу у штатному режимі після повідомлення про мінування будівлі парламенту.