ua en ru

Рада відправила Наливайченка у відставку

Рада відправила Наливайченка у відставку Фото: Валентин Наливайченко

За відставку Наливайченка проголосували 248 нардепів

Верховна Рада України підтримала проект постанови Президента України № 2110а "Про звільнення Валентина Наливайченка з посади голови Служби безпеки України". За відставку Наливайченка проголосували 248 нардепів при 226 мінімально необхідних.

"Відповідно о пункту 121 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України постановляє: звільнити Наливайченка Валентина Олександровича з посади голови Служби безпеки України", - йдеться у постанові.

Рада відправила Наливайченка у відставку

(Фото: Верховна Рада під час голосування за відставку Наливайченка)

Нагадаємо, сьогодні Президент України Петро Порошенко вніс у парламент подання про звільнення голови СБУ Валентина Наливайченка.

У свою чергу лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко повідомив, що Порошенко наполягає на призначення Василя Грицака на посаду голови СБУ.

Рада відправила Наливайченка у відставку

(Фото: Валентин Наливайченко і Василь Грицак)

За словами оточення Президента України Петра Порошенка, вперше глава держави запропонував голові СБУ Валентину Наливайченку піти у відставку ще 10 червня.

Зазначимо, що президент не приховував свого задоволення голосуванням за відставку Наливайченка, опублікувавши його результати у своєму Twitter.

Наливайченко Валентин Олександрович народився 8 червня 1966 р. Середнє освіту здобував у Запорізькій загальноосвітній школі № 30, а після її закінчення вступив до Харківського держуніверситет, але провчився там всього один рік і пішов служити в армію.

Після служби, пішов вчитися в Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка, де хотів отримати спеціальність "перекладача з англійської мови". Незабаром майбутній політик вирішив змінити сферу діяльності і в 1991 р. став студентом Академії зовнішньої розвідки.

Валентин Наливайченко досконало володіє кількома іноземними мовами - англійською, фінською та російською.

Першим місцем роботи майбутнього політика був інженерно-будівельний інститут в місті Києві, де він викладав російську мову в період з 1990 по 1991 рр. У 1992 р. отримав посаду директора економіки, менеджменту та маркетингу на одному з підприємств Запоріжжя. У 1994 році він став секретарем Посольства України у Фінляндії, за сумісництвом також Норвегії та Данії.

У 1998 р. майбутній політик отримав одну з керівних посад в Консульському управлінні Департаменту консульської служби МВС України. З 2001 по 2003 рр. Валентин Олександрович працював Генконсулом Посольства України в США, потім рік пропрацював директором Департаменту консульської служби. У 2004 політик став заступником міністра закордонних справ України, а в 2006 послом України в Республіці Білорусь.

Свою першу посаду в сфері національної безпеки Валентин Наливайченко отримав в 2006 році, він став першим заступником голови СБУ і керівником Антитерористичного центру в даному відомстві. А вже наприкінці поточного року - головою Служби безпеки.

У 2010 році Валентин Наливайченко був звільнений з посади голови СБУ. Наступні чотири роки політик займався політичною діяльністю. Після розпуску уряду Миколи Азарова і втечі Януковича і Ко в Росію, Верховна рада України, голосами 299 депутатів, призначив Валентина Наливайченка виконуючим обов'язки Голови СБУ. А з 24 лютого 2014 р. політик офіційно приступив до роботи на новій посаді.