ua en ru

Рада збільшила рентну ставку з видобування газу з 20% до 70%

Народні депутати підтримали законопроект № 2213 "Про внесення змін до статей 165 і 252 Податкового кодексу України". За відповідне рішення проголосували 291 нардеп з 226 мінімально необхідних.

"Для тих газовидобувних компаній, де значною часткою володіє держава - мова йде про компанію "Укргазвидобування" - пропонуємо збільшити рентну ставку з 20 до 70%. Це дозволить залучити до державного бюджету у 2015 р. додатково доходи у розмірі 9 млрд грн", - сказала міністр фінансів Україна Наталія Яресько під час представлення даного законопроекту у парламенті.

Так, законопроект пропонує внести зміни до ст. 252 Податкового кодексу, згідно з якими ставки рентної плати за користування надрами для природного газу з покладів до 5 тис. метрів установлюються у у розмірі 70% від вартості товарної продукції гірничого підприємства. Нагадаємо, згідно діючого законодавства така ставка дорівняю 20% від вартості товарної продукції підприємства.

Крім того, уряд про пропонує ввести коригуючий коефіцієнт до ставки рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, що не відповідає умові, визначеній у пункті 252.24 цієї статті, із свердловин, у тому числі під час дослідно-промислової експлуатації (геологічного вивчення), які внесені до Державного реєстру нафтових та газових свердловин після 1 серпня 2014 р. у розмірі 0,55%.

Крім того, з метою створення сприятливих умов для оперативного надання благодійними організаціями (їх філіями, представництвами) благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам пропонується звільнити таку допомогу від оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

"Прийняття та реалізація законопроекту дозволить залучити у 2015 р. до державного бюджету України близько 9 млрд грн", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Дивіться також: Купити квартиру в Києві, детальніше можна дізнатися на сайті http://blagovist.ua.

Нагадаємо, в кінці липня Верховна Рада збільшила ренту за користування газовими надрами майже в два рази.

На початку 2015 р. міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що Міністерство фінансів України вважає за необхідне збільшити ренту за видобуток газу до 70%.

Зазначимо,Рада розгляне зміни до держбюджету 3 березня