ua en ru

Рада заборонила органам держвлади засновувати друковані ЗМІ

Рада заборонила органам держвлади засновувати друковані ЗМІ Фото: ВРУ

Закон вступає в силу з 1 січня 2016 року

Верховна Рада України (ВРУ) встановила, що органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування не можуть виступати засновниками (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації. Відповідний проект закону №1123 у першому читанні за основу і в цілому підтримали 260 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Проект закону визначає способи реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій, надання державної підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження.

Документ встановлює загальну мету діяльності реформованої державної та комунальної преси - поширення об'єктивної інформації в інтересах громадян України. Законопроект встановлює правила співпраці органів державної влади та місцевого самоврядування і заснованими ними друкованими засобами масової інформації.

Законом вводиться поняття "офіційні друковані видання". Встановлюється, що засновниками офіційних друкованих видань можуть бути центральні органи державної влади. Такі видання вносяться центральним органом виконавчої влади, що реалізує держполітику у сфері державної реєстрації друкованих ЗМІ, до державного реєстру друкованих ЗМІ та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності.

Відповідно до документу, в офіційних друкованих виданнях забороняється розміщувати рекламу або будь-яку іншу інформацію, обов'язковість опублікування якої не передбачено законодавством. Фінансування видатків на підготовку, випуск і розповсюдження офіційних друкованих видань здійснюється за рахунок і в межах коштів, що передбачаються для утримання відповідних центральних органів виконавчої влади.

Крім того, проектом закону визначається, що закони України, постанови ВРУ, укази та розпорядження президента, постанови та розпорядження Кабінету міністрів України, постанови Верховного Суду, рішення та висновки Конституційного Суду, рішення органів місцевого самоврядування, інші нормативно-правові акти публікуються в офіційних друкованих виданнях. У друкованих ЗМІ можуть публікуватися офіційні документи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інша публічна інформація відповідно до законодавства України і на засадах, передбачених укладеною між такими органами та редакціями друкованих ЗМІ угодою.

Дія закону не поширюється на майно редакцій друкованих ЗМІ, заснованих органами держвлади, іншими держорганами та органами місцевого самоврядування.

Закон вступає в силу з 1 січня 2016 року.

На думку нардепа з фракції "Блок Петра Порошенка" Ірини Геращенко, прийняття закону наблизить Україну до цивілізованих країн.

"Цей закон є не лише частиною зобов'язань України перед Радою Європи і наближає нас до цивілізованих країн. Роздержавлення вже багато років чекають журналісти державних комунальних ЗМІ, особливо в регіонах, де місцева влада сприймає такі газети не як засоби масової інформації, а як приватні пропагандистські рупори", - вважає парламентар.

Нагадаємо, ВРУ хоче створити державне підприємство "Іномовна телерадіокомпанія України "Ukraine Tomorrow". Відповідний проект закону №2334а "Про систему іномовлення України" у першому читанні за основу підтримали 245 парламентарів.