ua en ru

Рада відправила на повторне друге читання закон щодо рентної плати на добування газу

Рада відправила на повторне друге читання закон щодо рентної плати на добування газу Фото: Володимир Гройсман

Законом пропонується відмінити ставку у розмірі 70% і для держпідприємств

Верховна Рада України (ВРУ) відправила на повторне друге читання законопроект щодо зниження ставки рентної плати за користування надрами при видобутку корисних копалин з 70% до 14-29%. Відповідний проект закону №2835 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення" у другому читанні підтримали 205 парламентарів при мінімально необхідних 226.

За відправку законопроекту на повторне друге читання проголосували 310 нардепів.

Спікер ВР Володимир Гройсман підкреслив, що законопроект розглянуть у четвер, 12 листопада.

Слід зазначити, що нардеп Юрій Левченко пропонував поправку, яка передбачала, що рентну ставку варто зменшити виключно для видобутку газу, що йде на потреби населення, а не видобувається у комерційних цілях, однак вона не набрала необхідної кількості голосів.

Також правкою, озвученою лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко, пропонувалося в перехідних положеннях вказати, що у зв'язку зі зниженням ренти на видобуток газу необхідно пропорційно знизити ціни на газ для населення і тарифи на послуги тепло- і водопостачання. Проте нардепи її двічі не підтримали (208 голосів (двічі) і 213 голосів).

Крім того, поправка, озвучена нардепом Ніною Южаніна, якою пропонувалося поетапне зниження рентної ставки для "Укргазвидобування" з 70% до 29% (таку ставку пропонувалося встановити з 1 квітня 2017 року) не була підтримана парламентарями (182 голоси і 175 голосів).

Нагадаємо, голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що зниження рентних ставок на видобуток газу не вплине на тарифи.