ua en ru

Рада зробила обов'язковим обладнання будівель лічильниками тепла і води

Рада зробила обов'язковим обладнання будівель лічильниками тепла і води Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

За документ проголосували 238 парламентарів

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №4901 "Про комерційний облік комунальних послуг". За документ проголосували 238 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, документом пропонується визначити основні засади забезпечення комерційного обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання і забезпечення відповідної облікової інформації споживачів таких послуг.

Проект передбачає обов'язкове обладнання всіх будівель, які приєднані до зовнішніх теплових мереж (крім мереж систем автономного теплопостачання), зовнішніх мереж гарячого водопостачання (крім мереж систем автономного гарячого водопостачання), зовнішніх водопровідних мереж (крім мереж систем автономного водопостачання) будинковими вузлами обліку, відповідно, теплової енергії і води. Саме такі вузли обліку будуть використовуватися для комерційного обліку відповідних комунальних послуг.

Відповідно до закону, обладнання будинковими вузлами обліку існуючих будівель зобов'язаний провести оператор відповідних зовнішніх мереж в термін: нежитлових будівель - до 1 жовтня 2017 года; житлових будинків - до 1 жовтня 2018 року. Крім того, в багатоквартирних будинках та інших будівлях, де налічується більше одного споживача, законопроект передбачає обов'язкову установку індивідуальних (квартирних) приладів обліку (або приладів-розподільників теплової енергії), які використовуються для розподілу показань будинкового приладу обліку: в нежитлових будівлях - до 1 жовтня 2017 роки; в житлових будинках - до 1 жовтня 2018 року.

Проектом також передбачається заборонити приєднання до вищезазначених зовнішніх мереж побудованих будівель, не обладнаних приладами обліку згідно з його вимогами. Передбачається встановити, що розрахунки за надані комунальні послуги (постачання теплової енергії, постачання гарячої та питної води) здійснюються виключно за даними комерційного обліку, а також прямо встановити правила розподілу обсягу спожитої комунальної послуги між споживачами (в разі багатоквартирних будинків та інших будівель, де налічується більше одного споживача).

Законопроект визначає гарантії доступу споживачів до облікової інформації, на основі якої формуються рахунки за спожиті послуги.

Нагадаємо, ВР підтримала в другому читанні законопроект №4941-д "Про енергетичну ефективність будівель". Документ підтримали 259 нардепів.